Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Prijs voor scripties over relaties en zelfredzaamheid

9 april 2014 Door de redactie Geen reacties

Hoe begeleid je mensen met een verstandelijke beperking bij een liefdesrelatie? En op welke manier bevorder je de zelfredzaamheid van verstandelijk gehandicapte kinderen? Mbo- en hbo-studenten maakten scripties hierover, die afgelopen vrijdag werden beloond met de Maria Regina Scholtenpenning tijdens een bijeenkomst bij zorgorganisatie Ipse de Bruggen in Nieuwveen.

De Maria Regina Scholten penning, en een bedrag van 500 euro per scriptie, wordt jaarlijks toegekend aan de maker(s) van een verslag of scriptie die op een inspirerende wijze een bijdrage levert aan de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Uit de tientallen inzendingen worden twee inzendingen bekroond; een in de mbo-categorie en een in de hbo-categorie.

Liefdesrelatie
Marlies de Muijnk, leerling van Scalda, College voor Welzijn in Terneuzen, won de mbo-prijs met haar scriptie over de vraag op welke manieren je als medewerker Maatschappelijke Zorg volwassen mensen met een verstandelijke beperking kan begeleiden in een liefdesrelatie. Ze koos voor dit onderwerp omdat er bij haar stage meerdere cliënten waren met een relatie. Ze vroeg zich af: Hoe gaan ze met elkaar om. Hoe verdragen ze elkaar, of juist niet? Welke invloed heeft de beperking op de relatie? Welke wensen hebben ze en zijn deze wensen ook realiseerbaar?

Methode voor diverse groep
Marieke van Leeuwen - van 't Hoff, Michal Maasland - van Hoogdalem en Marian Vel Tromp, leerlingen van de Christelijke Hogeschool in Ede, wonnen de hbo-prijs met hun scriptie over de bevordering van de zelfredzaamheid van cliënten op woongroep Jacala. Medewerkers van Stichting Reinaerde zochten naar een vaste, methodisch onderbouwde, manier van werken met de cliënten van deze woongroep. De kinderen van 4 t/m 12 jaar hebben een verstandelijke beperking op verschillend niveau, met gedragsproblemen en (de meeste) met autisme. Die diversiteit maakte het voor de medewerkers moeilijk om methodisch en op elkaar afgestemd met deze groep te werken. Marieke, Michal en Marian ontwikkelden een nieuwe werkwijze, waarmee de medewerkers, binnen het korte verblijf van de cliënten op deze woongroep, de zelfredzaamheid effectief en efficiënt kunnen bevorderen.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!