Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Prijs voor slimme hulpjes bij lopen, ritsen en lichtknop

11 augustus 2014 Door de redactie Geen reacties

Een ritshulpstuk voor mensen die maar één arm kunnen gebruiken en een lichtschakelaar die ook door hulphonden bediend kan worden: met deze ontwerpen vielen vijf studenten van de Gentse universiteit in de prijzen bij de wedstrijd Design with a Hearth van Handicap International. Andere winnaars bedachten verbeteringen voor een looprek.

De wedstrijd Design with a Heart van Handicap International bekroont slimme uitvindingen die het dagelijkse leven van mensen met een beperking verbeteren. Elk jaar kiest een jury van mensen uit de gezondheids- en gehandicaptensector vier winnaars uit alle uitzendingen. Dit jaar ontving Handicap International een recordaantal van 43 inzendingen. Op 6 augustus werden de winnaars bekendgemaakt:

Ritshulp ZipAid
De ZipAid is een klein hulpstukje met magneetjes dat mensen die maar één hand kunnen gebruiken, helpt om een rits te sluiten. Pieter Decabooter, Steffi Mussly (allebei student Industrieel Ontwerpen, UGent) en Steffi Eeckhout (Ergotherapie, Howest) werkten voor dit ontwerp samen met Fabien, die door een halfzijdige verlamming enkel zijn rechterhand kan gebruiken. Op de foto Steffi, Steffi, Pieter en Fabien (ZipAid).

Lichtschakelaar Eclips
Marie Van den Brouck, Lotte Boury en Simon Jackson (Industrieel Ontwerpen, UGent) ontwikkelden de lichtschakelaar Eclips die bediend kan worden door een hulphond. Voor het ontwerp werkten ze samen met vzw Hachiko, een organisatie die hulphonden voor hulpbehoevenden opleidt. Zo kwamen ze in contact met Julie, die in een rolstoel zit. Zowel voor haar als voor haar hulphond zat de lichtschakelaar in de slaapkamer net iets te hoog. Dankzij de Eclips, een schakelaarsteun, kan Julie met een eenvoudig commando haar hulphond de opdracht geven om het licht aan of uit te schakelen. De hulphond kan de trekschakelaar makkelijk bedienen en het systeem is beveiligd tegen speelse honden die door hun enthousiasme te hard trekken aan het mechanisme.

Loophulp voor Mona
Mona is drie jaar en heeft een hersenverlamming. Vanuit het ziekenhuis kreeg ze een loophulp mee, gemaakt door een Amerikaanse fabrikant. Het looprekje was alleen te groot om in een normaal huis te gebruiken, het had niet-zwenkbare wielen en achteraan twee poten. Erg lastig voor een kleuter met stabiliteitsproblemen. Om Mona te helpen, bedacht haar papa een zelfgemaakte loophulp. De wielen komen van een afgedankt dienwagentje, het hout is van verpakkingsmateriaal en de handvaten zijn gemaakt van buizen, een overschotje van de renovatie van hun woning. Mona loopt nu vrolijk door het huis met haar eigen loophulp.

Gerecycleerde transportzak
Valérie heeft een genetische ziekte waardoor ze minder mobiel is. Ze heeft een looprek dat voorzien is van een mandje, maar dat vindt ze niet zo handig. Bovendien is het ook niet erg discreet. Daarom ging Valérie aan de slag en ontwierp ze haar eigen transportzak. Ze recycleerde een oude jeans en toverde hem om tot een gebruiksvriendelijke tas die ze kan sluiten en kan vastmaken aan haar looprek.

Bekijk deze en meer uitvindingen op de website van Handicap International.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!