Een project waarbij mensen met een verstandelijke beperking als experts ondersteunen bij de voorlichting over middelengebruik heeft een prijs gewonnen in de verslavingszorg. Het project ‘Expert’ van zorgorganisatie Leekerweidegroep eindigde op de tweede plaats in de verkiezing voor de Herstelaward, een prijs voor projecten, activiteiten en initiatieven die bijdragen aan het herstel van cliënten met verslavingsproblemen.
Op 16 oktober kregen medewerkers van Leekerweide de tweede prijs ter waarde van 1000 euro uitgereikt op een landelijke dag over verslaving georganiseerd door Verslavingskunde Nederland over Herstel en de toekomst van de verslavingszorg.
Herstel
Verslaving gaat vaak gepaard met problemen op verschillende levensgebieden, zoals een slechtere gezondheidstoestand, en diverse sociale en maatschappelijke problemen. De bijeenkomst en de nieuwe Herstelaward van Verslavingskunde Nederland ging over hoe je mensen met verslavingsproblemen helpt bij hun herstel: het hervinden van de persoonlijke identiteit en het hernemen van de regie op het leven.
Een vakjury nomineerde uit alle inzendingen drie initiatieven op het gebied van herstelondersteuning bij verslaving. Daarvan won Educatieproject Stichting Straat Consulaat voor dak- en thuislozen de eerste prijs van 2500 euro.
Het project 'Expert' van Leekerweidegroep is gericht op ervaringsdeskundigheid van mensen met een licht verstandelijke beperking (lvb). In de zorginstelling werkt een deskundige middelengebruik, die voorlichting geeft over middelengebruik op bijvoorbeeld scholen en externe lvb-instellingen. Lvb-cliënten ontplooien zich door deze deskundige middelengebruik te ondersteunen. |
Lees meer over de Herstelaward op www.verslavingskundenederland.nl. Lees een eerder Klik-artikel over de inzet van ervaringsdeskundigen op het gebied van verslaving bij Leekerweide.