Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Proef met grotere contracten voor parttimers in de zorg

29 maart 2021 Door de redactie Geen reacties

Nergens in Europa werken zoveel vrouwen parttime als in Nederland. Dit heeft tot gevolg dat de helft van de Nederlandse vrouwen niet financieel onafhankelijk is. 82 procent van de vrouwen die in de zorg werken, doet dit in deeltijd. Het gaat vaak om kleine contracten. Nu wordt gepoogd hier langzamerhand wat verandering in te brengen en onder meer ’s Heeren Loo werkt hieraan mee.

Stichting Het Potentieel Pakken wil de positie van vrouwen op de Nederlandse arbeidsmarkt verbeteren. Het richt zich met Contractuitbreiding in de Zorg nu op de zorgsector, die gekenmerkt wordt door grote arbeidstekorten en waar veelal gewerkt wordt met relatief kleine contracten.  Het KRO-NRCV-programma Pointer besteedde in de uitzending van 23 maart aandacht aan een betere positie voor vrouwen en nam onder meer een kijkje bij ’s Heeren Loo.

Meer uren
Deze gehandicaptenzorgorganisatie is een van de partners in het initiatief. Pointer sprak onder meer met zorgmedewerker Gerriëtte van Steenbeek die bij ’s Heeren Loo altijd 20 uur per week werkte. Dat bleek heel normaal, en door onregelmatige diensten en het runnen van haar eigen huishouden had zij eigenlijk niet in de gaten dat het ‘maar’ 20 uur is. Zelf kwam ze niet op het idee om meer uren te vragen.

Haar zorgmanager Kim Buisman deed dat in het kader van het initiatief van Contractuitbreiding in de Zorg dus wel. Zij vroeg Gerriëtte en andere collega’s om 4 uur meer te gaan werken. Die wilden dat over het algemeen wel.

Kans krijgen
Wieteke Graven van stichting Het Potentieel Pakken helpt zorgmanagers als Kim bij dit project. Zij ziet vaak dat vrouwen juist niet de kans krijgen om meer uren te werken. In veel sectoren is sprake van een fulltime contract; wil je dan juist een dag minder werken, dan moet je in gesprek met de werkgever. In de zorg wordt juist vooral gewerkt met kleine contracten van 20 of 28 uur. Het is een soort vanzelfsprekendheid geworden.

Kim geeft aan dat er nu breder in de organisatie gekeken wordt hoe die urenuitbreiding georganiseerd kan worden. En dat is belangrijk, stelt Wieteke. Want als alle vrouwen die parttime in de zorg werken - dat zijn er bijna 900.000 - allemaal 1 uur in de week meer zouden werken, zou in theorie het personeelstekort in de zorg opgelost zijn.   |

Bekijk de uitzending van het KRO-NRCV-programma Pointer online terug.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!