Welk nieuw project brengt mensen met een verstandelijke beperking het best in beweging? De Stichting Spz heeft drie initiatieven genomineerd, die kans maken op de Pier de Boer-prijs 2017 die over vier weken wordt uitgereikt.
De Pier de Boer-prijs wordt eens in de twee jaar uitgereikt. In 2017 maken projecten kans die mensen met een verstandelijke beperking stimuleren om onbeperkt, actief te laten bewegen, al dan niet georganiseerd in (sport)verbanden.
De eerste genomineerde van de komt van De Brug provincie Groningen met Opzetten van een structureel aanbod voor mensen met een meervoudige beperking bij sportaanbieders. De Brug provincie Groningen wil handvatten bieden voor het opzetten van een structureel aanbod voor mensen met meervoudige beperkingen. Dat doet zij door een aantal producten te gaan ontwikkelen. Daarmee kunnen sportaanbieders en bijvoorbeeld buurtcoaches een sportaanbod gaan opstarten voor mensen met een matige tot ernstige meervoudige beperking.
De tweede genomineerde is Mee Rotterdam Rijnmond met SportMee. Dit project heeft tot doel mensen met een beperking te leiden naar een passend sport- of beweegaanbod. Gekeken wordt naar persoonlijke wensen en behoeften op lichamelijk en cognitief vlak, maar bijvoorbeeld ook op financieel gebied.
Genomineerde nummer drie is Zelfregiecentrum Nijmegen met Kiek ons goan, onbeperkt gezond in Nijmegen. Dit project wil de leefstijl van mensen met een lichte verstandelijke beperking die zelfstandig wonen in twee wijken in Nijmegen verbeteren. Uitgangspunt is om het bewegen zoveel mogelijk te integreren in het dagelijks leven; juist daardoor kan structurele en duurzame verandering gerealiseerd worden.
Winnaar
De winnaar van de prijs wordt op 28 september bekendgemaakt door juryvoorzitter Jan de Vries tijdens een feestelijke bijeenkomst in ’t Lichtpunt in Huis Ter Heide. De Pier de Boer-prijs wordt om de twee jaar uitgereikt en bij iedere editie is er een nieuw thema. De winnaar krijgt een geldbedrag van 30 duizend euro en een beeld. De genomineerden die overblijven ontvangen elk 10 duizend euro.
Voor de prijsuitreiking plaatsvindt is er echter eerst een presentatie van de winnaars uit 2015: Stichting Prisma, Movisie en Stichting Abri hoe zij met het gewonnen bedrag aan de slag zijn gegaan om te komen tot een instrumentarium voor participatie en medezeggenschap van mensen met een verstandelijke beperking.
Over Spz
Stichting Spz steunt mensen met een verstandelijke beperking. Ze is een van de oprichters van Prokkel, die prikkelende ontmoetingen tussen mensen met en zonder verstandelijke beperking stimuleert. Ook is het de initiator achter de Pier de Boer-prijs.