"Het is onbegrijpelijk dat ons kind 2 jaar onderwijs wordt afgepakt." De 16-jarige Estée heeft het downsyndroom. Met veel plezier gaat ze naar school, maar daar mag ze nog maar 2 jaar blijven. Op haar 18de moet ze verplicht vertrekken. EenVandaag radio maakte een vierdelige reportageserie over de verkorte schoolperiode voor kinderen met het syndroom van Down, of andere zeer moeilijk lerende kinderen.
Het is een trend die bij veel jongeren met het downsyndroom, en andere zeer moeilijk lerende kinderen, te zien is: ze gaan steeds minder lang naar school. Voordat het passend onderwijs werd ingevoerd, gingen deze kinderen vaak tot hun 20ste naar school. Nu moeten ze in veel regio's met 18 jaar verplicht vertrekken. "Discriminerend en een schending van mensenrechten", vindt onder andere Stichting Downsyndroom. Zij trekken bij de politiek aan de bel.
In een aflevering van de radioreportage van EenVandaag komt de familie Pötgens uit Kerkrade aan het woord, die het onbegrijpelijk vindt dat hun 16-jarige dochter Estée nog maar 2 jaar naar school kan. 'Dit is de zoveelste tegenslag in haar schoolcarrière.'
Of een kind tot 18 of 20 jaar naar school mag, is afhankelijk van de regio waar het in woont. De regionale samenwerkingsverbanden bepalen het beleid. Stichting Downsyndroom heeft het beleid aangekaart bij de politiek. Vorige week in het debat over Onderwijs en Zorg zijn er onder meer door GroenLinks-kamerlid Lisa Westerveld ook kritische vragen over gesteld.
Lees het hele interview met de familie van Estée en ook met Lisa Westerveld en beluister de afleveringen van de reportage op de website van EenVandaag.