“Ik krijg wel eens het idee dat we meer met protocollen bezig zijn, dan met de directe zorg naar de cliënt.” In een nieuwe aflevering van de Klik Podcast, een uitgave van Prelum, vertellen begeleiders Henk Haenraets van Dichterbij en Bert Impelmans van Daelzicht over de regeldruk in de verstandelijk gehandicaptenzorg. Een van de problemen waarom zij de petitie en het manifest ‘Wij willen gezien worden’ zijn gestart, waarover zij verder praten in de derde aflevering van de Klik podcast.
“Wat moet nu daadwerkelijk gebeuren, en wat zijn afvinklijstjes die overbodig zijn?” Het rapporteren in de verstandelijk gehandicaptenzorg is dusdanig uit de hand gelopen dat het zijn doel voorbij schiet: het gaat juist ten koste van de kwaliteit van zorg. Dat is een van de zorgen van begeleiders Henk Haenraets en Bert Impelmans die de actie ‘Wij willen gezien worden’ zijn gestart. Hun petitie kreeg in korte tijd veel bijval en is inmiddels bijna 60.000 keer ondertekend.
De Klik-podcast, een online audio-interview, bestaat uit verschillende afleveringen over de beweging voor verandering die begeleiders zijn gestart:
- in aflevering één stellen de mensen achter het manifest zich voor.
- in de tweede aflevering vertellen zij over de personeelsproblemen in de verstandelijk gehandicaptenzorg en wat zij hieraan willen doen,
- in aflevering drie gaan ze in op de problematiek van de stijgende administratieve lasten
- en in aflevering vier bespreken we wat de reacties zijn op hun manifest en bellen hiervoor ook met de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland.
Er gebeuren al veel dingen om overbodige regels te schrappen, zo komt naar voren in de derde aflevering, “maar het kan nog veel beter,” aldus Henk Haenraets. “Mensen staan steeds vaker alleen in een woning en moeten dan ook alle administratieve taken doen.”
Acties om de regeldruk te verminderen zouden volgens hen veel meer gezamenlijk moeten plaatsvinden. “We moeten met zijn allen om tafel en over dezelfde informatie beschikken,” aldus Bert Impelmans. De begeleiders benadrukken dat werknemers, cliënten- en verwantenorganisaties, zorgkantoren, verzekeraars en vakbonden in gesprek moeten gaan om zo gezamenlijk tot verbeteringen te komen in de verstandelijk gehandicaptenzorg. |
Luister de Klik-podcast