Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Regie in de separeer

6 april 2011 Door de redactie Geen reacties

Een nieuwe separeerruimte waar de patiënt zelf het kleur licht, geur, geluid, sfeer en temperatuur kan beïnvloeden met behulp van een touchscreen, wordt een jaar getest op een afdeling van Palier in Den Haag, onderdeel van de Parnassia Bavo groep (geestelijke gezondheidszorg).

Dit is de eerste separeer in Europa die volgens dit concept is ingericht. Wetenschappelijk onderzoek moet aantonen of deze separeer inderdaad bijdraagt aan een sneller herstel van patiënten in crisis. Wat voorheen een prikkelarme afzonderingsruimte was, moet zo een omgeving worden waar patiënten die in een ernstige crisis belanden en een gevaar voor zichzelf of de omgeving zijn, sneller tot rust komen. Het verschil zit hem in hoe patiënten de separeer ervaren. Waar de patient in het verleden geen regie had in de separeer, verlaten was van alles en iedereen en het gevoel kreeg 'vergeten' te worden, staat 'regie op de eigen omgeving' centraal in de nieuwe visie. Bekijk een video van het concept.

Stressvol
De traditionele separeer is niet meer dan een kale cel. Een stressvolle en traumatische omgeving, zo vertellen patiënten die deel hebben genomen aan een onderzoek naar ervaringen in de separeer. Op basis van dat onderzoek is een nieuwe type separeer ingericht, waarbij de insteek is veranderd van noodzakelijk kwaad naar onderdeel van de behandeling. Patiënten stabiliseren sneller in de nieuwe omgeving waardoor de verblijven in de separeer korter worden en traumatische ervaringen en onnodige stress voor de patiënt zoveel mogelijk vermeden worden.

Contact houden
Uit onderzoek blijkt dat patiënten die gesepareerd zijn behoefte hebben aan een veilige omgeving, meer grip op hun leven en iets om handen hebben. Een nieuwe inrichting en een touchscreen geven invulling aan deze behoeften. Het touchscreen maakt voor de patiënt mogelijk zelf de sfeer van de omgeving in te stellen door toepassing van beeld, geur, geluid en kleur van de verlichting en temperatuur. Via het touchscreen kan de patient altijd contact maken met de verpleging. Een dagprogramma en namen van begeleiders zijn zichtbaar.

Het touchscreen maakt het mogelijk naar muziek te luisteren, eenvoudige sfeerbeelden te bekijken, te tekenen of een tekst te schrijven. Het screen geeft aan de verpleging door als het geluidsniveau stijgt, waarna een begeleider de laatste minuut aan opnamen kan terugzien. Het nieuwe type speraar bevat een normale wc, een laminaatvloer, een verwarmde ligbank die het kale matras op de vloer vervangt en rode nachtverlichting, zodat het dagnachtritme van de patiënt niet wordt verstoord.

Een touchscreen wordt al in meer separeerruimtes gebruikt, zoals bij Ggz Friesland, waar eveneens wordt onderzocht wat het effect ervan is.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!