Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Reportage over afbouwen afzondering in jeugdzorg

26 februari 2019 Door de redactie Geen reacties

Omroep Gelderland maakte een online reportage over de discussie rond afzonderen in de JeugdzorgPlus. JeugdzorgPlus instellingen willen het aantal gedwongen afzonderingen af te bouwen, bijvoorbeeld door methoden te ontwikkelen om afzondering te voorkomen. Financiële afwegingen belemmeren het uitvoeren van deze ambitie, zo blijkt uit de reportage.

Zorgorganisatie Pluryn/Intermetzo heeft drie locaties voor JeugdzorgPlus: Kop van Deelen, Eefde en Lindenhorst Zeist. Directeur Eric van der Graaf en Marieke Brouwer, hoofd behandeling spraken met Omroep Gelderland over de alternatieven voor gedwongen afzondering en de dilemma’s die daarbij komen kijken.

Eric van der Graaf: “Het uitgangspunt is om jongeren te beschermen zonder afzondering. We werken al in meer kleinschalige groepen en investeren in de-escalerend werken en contact maken met de jongere, als alternatief voor afzondering. Dat brengt ook dilemma’s met zich mee, want onze gebouwen zijn niet op kleinschaligheid ingericht en verbouwingen kosten geld. Ook zouden we het liefst uitbreiden wat aantal medewerkers betreft, maar in een krapper wordende arbeidsmarkt is dat een uitdaging”.

Marieke Brouwer: “Natuurlijk zijn we tegen afzonderen, maar we hebben ook met hele gevaarlijke situaties te maken waarin jongeren een eind aan hun leven willen maken, zwaar onder de drugs zitten of zo agressief of soms psychotisch zijn dat ze niet weten wat ze doen. Dat vergt een enorm intensief toezicht en heel veel expertise alsook stressbestendigheid van medewerkers. Tegelijkertijd staat voorop dat afzondering geen oplossing is en ben ik blij dat we met een landelijke projectgroep op weg zijn naar duurzame oplossingen”.

Jongeren die de gesloten jeugdzorg zelf hebben ervaren, vinden dat het afzonderen zo snel mogelijk helemaal moet stoppen. "Schaf het af, liever vandaag dan morgen", zegt Jason (21, op de foto), één van de jongeren die jarenlang in verschillende instellingen zat. "Iedere dag die je verliest is een dag dat jongeren getraumatiseerd raken. Ik denk dat het mogelijk is, maar dat er andere keuzes gemaakt moeten worden. De bal ligt bij de jeugdzorg instellingen."

Bekijk de hele reportage van Omroep Gelderland

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!