Actualiteitenprogramma EenVandaag heeft deze week in een korte reportage aandacht besteed aan de afbouw van gedragsmedicatie bij mensen met een verstandelijke beperking. Een begeleider van zorgorganisatie Amerpoort vertelt hoe de ernstig gehandicapte Andre hierdoor is veranderd.
In 2014 startten Amerpoort en collega-instelling Sherpa met een proef waarbij bij zestig cliënten medicijnen worden verminderd. Bij de helft van die cliënten is het inmiddels gelukt om de psychofarmaca (medicijnen tegen psychoses, depressie en angst) volledig of gedeeltelijk af te bouwen (zie ook: Afbouw medicatie deel cliënten Sherpa en Amerpoort gelukt).
Televisieprogramma EenVandaag volgt onder meer de zwaargehandicapte Andre uit instelling Amerpoort. Met veel moeite is zijn medicatie verminderd. Dit was niet zonder gevaar voor het personeel. Want Andre kan hard slaan, schoppen en bijten.
Maar nu de medicatie deels is afgebouwd, zien zijn begeleiders en ouders ook een andere Andre verschijnen. Hij is alerter, vrolijker, minder snel overprikkeld en een stuk minder moe en hangerig. Bekijk de reportage van EenVandaag.
Eerder promotie-onderzoek van Gerda de Kuijper - arts verstandelijk gehandicapten - toonde aan dat een op de drie verstandelijk gehandicapten middelen gebruikt om psychoses te behandelen. Maar bijna zestig procent van de mensen die zo’n medicijn krijgt heeft geen last van psychoses. Zij krijgen de medicijnen om probleemgedrag zoals agressiviteit te onderdrukken. Het gaat hier in totaal om zo’n vijftienduizend mensen.
Staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) wil nu dat dit oneigenlijk medicijngebruik helemaal wordt afgebouwd. Daar blijkt in het land veel animo voor. Tot eind 2017 gaan ruim 50 instellingen in de gehandicapten- en ook de ouderenzorg (de geriatrische afdelingen) aan de slag met de afbouw van gedragsmedicatie.