Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Rol van rechter bij aanstellen bewindvoerder

3 mei 2024 Redactie Klik Geen reacties

Minister Conny Helder van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft gereageerd op een brief over ‘behandeling van verstandelijk gehandicapten’, die melding maakte van het feit dat er zorgorganisaties zijn die cliënten gedwongen hebben om over te stappen naar een professionele bewindvoerder of mentor.

In haar brief aan de Tweede Kamer maakt minister Helder duidelijk dat het aan de rechter is om curatele, het bewind of mentorschap in te stellen. Als zorgorganisaties dit voor een cliënt willen, zullen zij zich tot de rechter moeten richten. En de rechter benoemt vervolgens ook de curator, bewindvoerder of mentor. Hierbij houdt de rechter zoveel mogelijk rekening met de voorkeur van de betrokkene, zo schrijft Helder.

Kosten
Verder legt de minister uit dat de kosten voor bewindvoering voor de persoon zijn die onder curatele, bewind of mentorschap staat. Heeft die daar onvoldoende financiële middelen voor, dan kan men een verzoek indienen bij de gemeente voor bijzondere bijstand.

Ouders buitenspel gezet
Een aantal jaren geleden kwam via Trouw en De Monitor naar buiten dat zorgorganisaties ‘lastige’ ouders buitenspel zetten als curator of mentor van een cliënt. Hiervoor is een gang naar de rechtbank nodig.

In de uitzending van Monitor was te zien dat een rechter aangaf dat hij meestal de zorgorganisatie ziet als partij die het beste met de cliënt voorheeft als er sprake is van een vastgelopen relatie tussen zorgaanbieder en ouder. De zorgaanbieder wordt dan dus in het gelijk gesteld. Dit is volstrekt onaanvaardbaar, schreven KansPlus, Sien en Ieder(in) destijds.  |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!