Scholen worden zelf verantwoordelijk voor de extra hulp die leerlingen nodig hebben om mee te kunnen komen in de klas. Dat staat in een plan voor Passend onderwijs van minister Marja van Bijleveldt van Onderwijs. Het rugzakje is volgens haar uit zijn voegen gegroeid, en wordt afgeschaft.
Per 1 augustus 2012 voert het ministerie een nieuw systeem in voor hulp aan zorgleerlingen, waarbij scholen in regionale samenwerkingsverbanden zelf de budgetten voor passend onderwijs verdelen. Passend onderwijs is bedoeld om leerlingen minder vaak vanuit regulier onderwijs te laten doorstromen naar speciaal onderwijs. Het systeem van de rugzakjes, het budget voor zorgleerlingen waarmee passend onderwijs moet worden bekostigd, is vastgelopen en wordt afgeschaft. Volgens Van Bijsterveldt krijgen veel te veel leerlingen een 'etiket' met daarop een stoornis. Daardoor worden ze in een hokje gestopt waar ze nauwelijks meer uit komen. De verantwoordelijkheid voor extra hulp ligt nu nog bij de ouders van een zorgleerling; die moeten zoeken naar een plek voor hun kind. Vooral bij kinderen met een beperking gaat dat vaak moeizaam. De verantwoordelijkheid voor de extra zorg komt straks dus bij de scholen te liggen.
Zware klappen
In een interview in Trouw van 1 februari zegt de onderwijsminister dat er 300 miljoen euro moet worden bespaard op het onderwijs. De zwaarste klappen zullen vallen in het speciaal onderwijs. Dat krijgt een basisfinanciering voor 70.000 scholieren. Van Bijsterveldt noemt de bezuinigingen een pittige opgave, maar kondigt ook aan dat volgend jaar honderd miljoen euro extra beschikbaar komt voor deskundigheidsbevordering van leerkrachten.
Er is veel protest tegen bezuinigingen op onderwijs aan kinderen met beperkingen. Op 9 februari wordt in Nieuwegein een landelijke manifestatie gehouden.