Veel mensen met een licht verstandelijke beperking zijn actief op sociale media zoals Facebook, TikTok, Snapchat en Instagram. Maar weten ze ook hoe je het veilig gebruikt? Wat laat je wel en wat niet van jezelf zien? Hoe ga je om met prikkels en hoe maak je contact met anderen? Het interactieve spel Sociale Slimmeriken maakt deze groep mediawijzer. De versie uit 2015 is vernieuwd.
’s Heeren Loo heeft het laagdrempelige spel destijds ontwikkeld en nu ook vernieuwd. De zorgorganisatie geeft aan dat het spel voor cliënten is bedoeld, maar dat ook begeleiders, ouders en familie er veel aan kunnen hebben.
Memory
Het interactieve spel is gebaseerd op het welbekende memory. Wanneer twee kaartjes met dezelfde afbeelding omgedraaid worden, kunnen de deelnemers over het onderwerp van de afbeelding praten, of er een doe-opdracht over uitvoeren. Die hebben uiteraard allemaal te maken met zaken die je online tegen kunt komen: online shoppen, daten of vloggen bijvoorbeeld. Heb je de kaartjes met de webcam omgedraaid, dan kun je met elkaar praten over of je ‘m wel eens aanzet. Bij wie doe je dat wel en bij wie niet?
Door het spel praat je met elkaar over de voordelen van internet, maar ook over de gevaren en hoe je je daartegen kunt wapenen. Als (spel)begeleider hoef je zelf geen expert te zijn.
De nieuwste editie van Sociale Slimmeriken is voor € 35,95 via www.sheerenloo.nl/sociale-slimmeriken te bestellen. |
Na de introductie van het spel in 2015 verscheen in Klik een reportage over jongeren en een begeleider die het spel speelden. Het geeft nog altijd goed weer hoe het spel werkt, wat mogelijke gespreksonderwerpen zijn en hoe de jongeren het spel ervaren. Lees het artikel Praten over sociale mediagebruik lvb’ers.