Om jonge kinderen die ernstige problemen hebben met praten, snel en goed te helpen werken Kentalis en het Jeroen Bosch Ziekenhuis in 's Hertogenbosch samen. De keel-, neus- en oorarts kan patiëntjes direct doorsturen voor aanvullend onderzoek bij Kentalis en andersom. Specialisten van Kentalis werken op de kno-afdeling van het ziekenhuis.
Vroeg opsporen
Kno-artsen zien elke dag jonge kinderen met hoorproblemen. Omdat horen nauw verbonden is met praten, is het van belang om ook te bekijken of het spreken, begrijpen en zich uitdrukken in taal zich goed ontwikkelen. Hier is zorg- en onderwijsorganisatie Kentalis specialist in. De assistent van de kno-arts neemt op de iPad bij elke jonge patiënt een korte vragenlijst af over de ontwikkeling in spreken en taal. Als aanvullend onderzoek nodig is, dan kan het kind direct én binnen het ziekenhuis terecht bij Kentalis. Kentalis kan op haar beurt ook snel doorverwijzen naar de kno-artsen.
Advies voor ouders
Het team van Kentalis test onder andere de ontwikkeling in spreken en taal, bijvoorbeeld door middel van opdrachtjes. Ouders horen direct na het aanvullend onderzoek het advies voor hun kind en kunnen snel actie ondernemen als dat nodig is. "Wat ik als heel positief heb ervaren was dat er naar mij geluisterd werd en er een oplossing werd gezocht. Voorheen voelde ik mij erg onbegrepen," vertelt een tevreden ouder.
Taalontwikkelingsstoornis
Dankzij de samenwerking worden kinderen met een taalontwikkelingstoornis sneller opgespoord. Vijf procent van de bevolking heeft een taalontwikkelingsstoornis. De een heeft vooral moeite met het begrijpen van taal, de ander met praten. "Deze kinderen hebben specialistische behandeling nodig, het liefst zo vroeg mogelijk," legt Julie van Lanschot uit, klinisch linguïst bij Kentalis. "Want een taalontwikkelingsstoornis beïnvloedt de hele ontwikkeling van het kind. Hoe eerder je erbij bent, hoe beter je kunt voorkomen dat achterstanden op het gebied van bijvoorbeeld leren en sociaal gedrag groter worden."
Lees meer op de site van Kentalis