Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Siza organiseert eerste festival over werk met beperking

11 juni 2018 Door de redactie Geen reacties

Zorgorganisatie Siza organiseerde op 7 juni samen met ondernemers een festival in Arnhem om te laten zien wat de mogelijkheden zijn voor mensen met een beperking op het gebied van werk. Het is voor het eerst in Nederland dat een festival met een dergelijke opzet werd gehouden. Burgemeester Marcouch van Arnhem opende het festival met de belofte volgend jaar weer van de partij te zijn omdat ‘werk, ook voor mensen met een beperking over waardigheid en onafhankelijkheid gaat.’ | Foto Riënne Wopereis van Fotografiënne

Het festival was breed opgezet, met workshops waaraan iedereen gratis kon meedoen, designspullen, muziek, lekker eten en muziek. Wido Steeg, manager Werk en organisator: “Veel mensen weten én verwachten het niet, maar er worden heel mooie spullen gemaakt door onze cliënten. Designbekers die het Rijksmuseum verkoopt, duurzame lampenkappen van gerecycled materiaal die in woonbladen terecht komen, designtassen, bekend van Velocity. We wilden laten zien hoe deze producten tot stand komen en mensen met een beperking laten ervaren dat er heel veel mogelijk is op het gebied van werk.”

Inspirerende eye-opener
Het druk bezochte festival was bedoeld als eye-opener voor alle bezoekers. Wido Steeg: “Het gaat uiteindelijk om de kwaliteit en originaliteit van de producten, niet of ze gemaakt worden door mensen met of zonder een beperking.”

Betaald werk vinden is erg lastig
En dus waagden bezoekers een poging om porselein te schilderen onder toeziend oog van Dutch designer Sander Luske, kreeg men een inkijkje hoe het er voor en achter de schermen aan toe gaat bij film- en montagebedrijf Rock & Rolstoel Producties en legde ontwerper Pascal Mulder uit hoe zijn bekende tassen gemaakt worden. De workshops werden begeleid door de fijne muziek van DJ FAB.

Werkbegeleiders
Maar er was ook ruimte voor een serieuze noot. Tijdens een zevental interviews vertelden mensen ‘met een afstand tot de arbeidsmarkt’ hoe belangrijk werk voor hen is omdat het structuur, voldoening en zelfvertrouwen geeft. Gemene deler in alle verhalen was dat het erg lastig is betaald werk te vinden en dat het belangrijk is een goede en dus langdurige band met een werkbegeleider op te bouwen.

Cliënt Robin: “Maar je ziet in de praktijk dat het steeds lastiger wordt om die band op te bouwen, want cliënten krijgen steeds meer te maken met werkbegeleiders die elkaar in rap tempo opvolgen. Ik ben zelfs ervaringsdeskundige geworden om met mensen die over de zorg gaan, zoals gemeentes in gesprek te gaan over dit soort dingen. Ik heb zelf al vijf jaar dezelfde begeleider en ik heb ervoor moeten vechten om die te behouden. Zij weet precies wat wel en niet bij me past en wat mijn interesses zijn. Dankzij haar ben ik bij Kunstwerk terecht gekomen en heb ik geleerd hoe ik me kan uiten. Dat was nooit gelukt als zij me niet zo goed kende.”  |

www.siza.nl/festival

 

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!