De sluiting van sociale werkplaatsen wordt een ramp voor de zwakste groep leerlingen uit het praktijkonderwijs. In de Volkskrant van 30 juni voorspelt de koepel van praktijkscholen dat ze in de toekomst hele generaties bankzitters zullen afleveren, voor wie op de arbeidsmarkt geen plaats is. In de Volkskrant verwacht voorzitter Peter de Jong van de koepel van praktijkscholen dat maar een enkele leerling een reguliere baan zal vinden.
In praktijkscholen wordt geprobeerd voor leerlingen die het niet redden in het gewone beroepsonderwijs, op te leiden voor een baan. Het gaat om jongeren met een Iq van 55 tot 80. Van de zesduizend leerlingen die elk jaar een praktijkschool verlaten, komt 7% in de sociale werkplaats terecht. Een kwart krijgt een Wajong-uitkering. Van de jongeren die wel een baan vinden staat na korte tijd een deel weer op straat omdat zij het tempo op het werk niet bijhouden.
Paricipatiewet
De voorzitter van werkgeversorganisatie Vno-Ncw, Hans de Boer, vindt ook dat de sociale werkplaatsen open moeten blijven. Er moeten ruimschoots beschermde werkplekken blijven, het bedrijfsleven is niet in staat om zoveel mensen met beperkingen aan werk te helpen, ook niet als ze daar subsidie bij krijgen. De overheid wil de sociale werkplaatsen, waar nu nog 100.000 mensen een beschermde baan hebben, terugbrengen naar 30.000 werknemers. De afroming zou moeten lopen via natuurlijk verloop. Dinsdag 1 juli stemt de Eerste kamer over de Participatiewet, waarin deze afbouw van de sociale werkplaatsen is opgenomen, en die al is goedgekeurd door de Tweede kamer.