Ergotherapeut Gemma Testerink doet onderzoek naar snoezelen met mensen met een (zeer) ernstige verstandelijke en meervoudige beperking. Onlangs presenteerde ze de resultaten van haar tweede deelproject in deze studie, die het perspectief beschrijft van ondersteunende personen, zoals zorg- en onderwijsprofessionals, ouders en verwanten.
In totaal hebben 136 ondersteuners de vragenlijst van Gemma ingevuld, waaronder 89 uit Nederland. Er deden ook deelnemers mee uit onder meer Duitsland, Frankrijk, Spanje, Portugal, het Verenigd Koninkrijk, Canada, Australië en Mexico.
Ontspannen en activeren
Uit de antwoorden komt naar voren dat er veel verschillende manieren van snoezelen zijn, maar dat er wel overeenkomsten zijn in de aanpak. In de meeste gevallen wordt snoezelen ingezet ter ontspanning van de cliënt, maar ook activering wordt vaak genoemd. Gemiddeld wordt er 1 à 2 keer per week rond de 30 minuten gesnoezeld.
Het snoezelen heeft volgens de ondersteuners vooral een positief effect op de mentale gezondheid van de cliënt. En zelf ondervinden veel ondersteuners ook positieve effecten. Ze raken door het snoezelen zelf ontspannen en zien een verbetering in de relatie met de persoon met een ernstige meervoudige beperking. In een factsheet zie je in een oogopslag de belangrijkste conclusies.
Doel
Gemma, zelf werkzaam bij ’s Heeren Loo in Ermelo, doet haar onderzoek vanuit de academische werkplaats EMB. Haar doel is uiteindelijk om een wetenschappelijk onderbouwde interventieleidraad te ontwikkelen over snoezelen. Daarmee moet het voor zorgprofessionals makkelijker worden om snoezelen optimaal aan te passen aan de mogelijkheden en voorkeuren van een persoon met een (zeer) ernstige verstandelijke en meervoudige beperking. |
Lees meer in een eerder interview van Klik met Gemma over haar snoezelonderzoek: