Bewegen in het dagelijks leven is vaak makkelijker in te passen dan gaan sporten. Maar hoe voer je zo’n gesprek over bewegen met cliënten? Daarvoor zijn verschillende tools beschikbaar schrijft bewegingswetenschapper Mariëlle Tromp.
Bewegingswetenschapper Mariëlle Tromp schreef eerder over meer bewegen in het dagelijks leven.
Bewegen is belangrijk! In voorbereiding op de Beweegrichtlijnen 2017 heeft de Gezondheidsraad onderzoek gedaan naar de effecten van bewegen. Hun conclusie is dat bewegen aantoonbaar invloed heeft op de gezondheid van mensen.
Bewegen is goed!
Als ik op woonlocaties kom is iedereen het er ook wel over eens: bewegen is goed.
Vaak gaat een gesprek al snel over die ene bewoner, die helemaal niet houdt van bewegen. Ze wil niet sporten en is ook moeilijk te motiveren tot activiteiten.
Zo is het ook met Anette*. Anette houdt niet van sporten en gaat ook niet graag fietsen of wandelen. Haar begeleiders hebben al verschillende opties met haar besproken, maar Anette wil niet mee. In het overleg wordt duidelijk dat Anette thuis ook veel stil zit. Ze kijkt televisie of ze zit de hele avond aan tafel te knutselen.
Wat gaat er al wél goed?
Het team geeft aan dat er een paar dingen zijn waar Anette wél voor in beweging komt. Ze houdt namelijk erg van koken en alles wat daar bij hoort. Ze vindt het bijvoorbeeld leuk om de tafel mooi te dekken.
We spreken af dat het team eerst met Anette gaat kijken naar bewegen in het dagelijks leven, vanuit de dingen die ze leuk vindt om te doen. De focus ligt op minder lang achter elkaar stilzitten. Over sporten gaan we het even niet meer hebben.
In gesprek met Anette
Haar PB-er is opgelucht. Zij had het idee dat Anette toch eigenlijk gestimuleerd moest worden om te gaan sporten maar ze wist niet hoe ze dat nu verder aan moest pakken. Dat zij nu met Anette in gesprek kan over wat zij leuk vindt om te doen in het dagelijks leven is een fijn vooruitzicht.
En sporten dan?
Sporten heeft allerlei gezondheidsvoordelen. Maar genoeg bewegen in het dagelijks leven is minstens zo belangrijk en vaak veel beter vol te houden. Onderdeel van de Beweegrichtlijn is het advies om niet te veel of te lang te zitten. Dit is vaak een veel haalbaarder doel voor cliënten en hun begeleiders.
Herken je dit?
Wil jij ook in gesprek met jouw cliënt over bewegen in het dagelijks leven? Daarvoor zijn een aantal hulpmiddelen die je kunnen ondersteunen in een gesprek:
Beide tools zijn gratis te downloaden en te gebruiken. |
Door Mariëlle Tromp
*) Anette is een fictieve cliënt. Haar verhaal is gebaseerd op echte verhalen van verschillende teams.