Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Spraakgestuurd rapporteren steeds meer in de belangstelling

3 januari 2024 Redactie Klik Geen reacties

Het is bekend dat de administratieve lastendruk in de zorg hoog is. In de gehandicaptenzorg zijn medewerkers zo’n 30 procent van hun tijd kwijt aan administratie. Is spraakgestuurd rapporteren de oplossing? ’s Heeren Loo en Zozijn gaan dit onderzoeken en ze blijken niet de enige.

Het scheelt veel tijd als een zorgprofessional tekst kan inspreken die door speciale technologie direct wordt omgezet in geschreven tekst en aan het elektronisch cliëntdossier wordt toegevoegd. Dan hoef je die rapportage op een later moment niet zelf nog eens te tikken, met het risico dat je in de loop van de dag iets vergeten bent.

Momenteel loopt bij ’s Heeren Loo en Zozijn een nulmeting. Twee weken lang rapporteren medewerkers op de klassieke wijze, door zelf tekst in te typen. De procesgegevens worden bijgehouden, zoals de doorlooptijd van de rapportage.

In het eerste kwartaal van 2024 gaat dezelfde groep medewerkers spraakgestuurd rapporteren. Ook daarvan worden de procesgegevens verzameld. Zo kan men een goede vergelijking maken tussen de klassieke en de nieuwe methode van rapporteren.

Zorgorganisatie Reinaerde deed jaren terug al mee aan een pilot rond spraaktechnologie en zorginnovatie: Walk the talk. Deze won de Utrechtzorg Innovatieprijs 2017. Medewerkers bleken toen al graag met spraaktechnologie te werken, omdat het tijd scheelt en het de cliënt er meer bij betrekt. Het rapporteren kan immers direct waar de cliënt bij is. Die hoort waar het over gaat en raakt zo ook meer betrokken bij zijn dossier.  |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!