Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Stagiairs motiveren voor gehandicaptenzorg

30 augustus 2010 Door de redactie Geen reacties

Alleen studenten die zelf een verstandelijk gehandicapte in de familie hebben willen stage lopen in gehandicaptenzorg. Een veel grotere groep kiest dus niet voor zo'n stage, terwijl er wel grote behoefte is aan begeleiders in onze sector. In Amsterdam wordt gewerkt aan een oplossing.

Het Roc Amsterdam vroeg aan studenten waarom zij niet voor de gehandicaptenzorg kozen. Paul Erdhuizen, projectleider bij het Roc in Amsterdam, vertelde op de radio dat hij studenten voor een kennismakingsdag vroeg wat voor beeld zij hebben van de verstandelijk gehandicaptenzorg. Alle vooroordelen kwamen naar voren: gehandicapten stinken, ze spugen, je moet steeds hun luiers verschonen, ze slaan je.

Vooroordelen ritueel verbrand
Na afloop van de kennismakingsdag vroeg Erdhuizen aan de deelnemers of het beeld dat zij die ochtend hadden geschetst, nog klopte. Een meisje zei: Mag ik alsjeblieft weggooien wat ik heb ingeleverd. Ze wilde het ook niet voorlezen, omdat zij zich erg schaamde voor wat ze had ingevuld. Toen Erdhuizen vroeg of meer deelnemers die ervaring hadden, staken ze allemaal hun hand omhoog. De papieren met de vooroordelen zijn vervolgens ritueel verbrand.

In de weken na de kennismakingsdag kreeg het bureau stagebegeleiding van het Roc veel meer aanmeldingen binnen voor stages in de verstandelijk gehandicaptenzorg. Ook van mensen die de dag niet hadden bijgewoond, maar door deelnemers op de hoogte waren gesteld.

Komende maanden starten Amsterdamse zorgorganisaties en opleidingen in samenwerking met de gemeente een onderzoek naar manieren om de belangstelling voor stages en werk in de verstandelijk gehandicaptenzorg te vergroten.

Beluister de uitzending op www.radio1.nl

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!