Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Steeds meer kwaliteitsverpleegkundigen in de gehandicaptenzorg

19 juni 2024 Redactie Klik Geen reacties

De kwaliteitsverpleegkundige in de gehandicaptenzorg is er nog niet zo lang, maar het aantal groeit gestaag. Men bleek behoefte te hebben aan kennisdeling en zocht contact met elkaar.  Inmiddels is er een lerend netwerk van ruim 100 kwaliteitsverpleegkundigen in de gehandicaptenzorg, ondersteund door Vilans. “Een gave ontwikkeling”, zo oordelen ze bij Philadelphia.

Op de website van Philadelphia is een interview met Anke de Ruiter te lezen. Zij is een van de kwaliteitsverpleegkundigen die aangesloten is bij het lerend netwerk. Anke vertelt meer over hoe de functie er bij haar zorgorganisatie inmiddels uitziet en dat ze de medische alertheid bij collega’s wil vergroten.

Ondersteuning teams
Wat is de rol eigenlijk van zo’n verpleegkundige? Daar geeft de website van Vilans meer duidelijkheid over. De kwaliteitsverpleegkundige ondersteunt agogisch geschoolde teams door kennis te delen vanuit de hbo-opleiding tot verpleegkundige.

Zo is het voor begeleiders bijvoorbeeld niet de gewoonte om bij buikpijn van een cliënt te vragen: heb je al gepoept? Terwijl een kwaliteitsverpleegkundige dat meteen zou doen. En mocht het nodig zijn, kan een deze verpleegkundige zorgen voor een betere toeleiding naar huisarts of specialist.

Vertaling beleid naar praktijk
De kwaliteitsverpleegkundige helpt ook bij de vertaling van beleid naar de praktijk, meldt Vilans. Bijvoorbeeld van een diagnose naar verpleeg- en zorgafspraken. En houdt in de gaten of er op het gebied van gezondheid actie ondernomen moet worden. Zoals een gehooronderzoek, als dat al langere tijd niet meer is gebeurd.

Met het netwerk – waarbij Vilans de drager is – hopen de kwaliteitsverpleegkundigen dat hun functie erkend wordt door zorgkantoren. Daarnaast kan de functie nog meer betekenis en zichtbaarheid krijgen. En er moet ook nog goed gekeken worden naar hoe de kennis van de kwaliteitsverpleegkundige goed overgebracht kan worden bij de zorgmedewerker op bijvoorbeeld een woning.

Ben jij een kwaliteitsverpleegkundige en ben je geïnteresseerd in het lerend netwerk? Op de website van het Kennisplein Gehandicaptensector kun je meer lezen en je aanmelden.  |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!