Hoe kijken mensen met een (licht) verstandelijke beperking aan tegen apps op hun smartphone waarmee hun stemming gemeten kan worden? Zien zij het als een handig hulpmiddel om over hun gevoelens te praten, zijn de apps makkelijk in gebruik? Masterstudent Célinde Paalman deed er onderzoek naar.
De apps die hier bedoeld worden, vallen onder de noemer ‘experience sampling’, ook wel bekend als de dagboekmethode. Een gebruiker vult daarbij meerdere keren per dag een vragenlijst in, bijvoorbeeld over wat je aan het doen bent, met wie je contact hebt gehad en hoe je je op dat moment voelt.
Célinde is masterstudent Orthopedagogiek en zij deed het onderzoek in samenwerking met Viveon, de Academische werkplaats waarin zorgorganisatie ’s Heeren Loo en de Vrije Universiteit Amsterdam samenwerken. Zij vroeg een aantal ervaringsdeskundigen van ’s Heeren Loo om twee verschillende experience sampling apps uit te proberen. Vervolgens interviewde zij de gebruikers, zowel individueel als in focusgroepen. Wat vonden ze van de apps? Pasten ze in hun leven, hadden ze er iets aan?
Persoonlijk
De onderzoeker ontdekte al snel dat de meningen zeer verdeeld zijn. De een vond het een handige tool om te praten over emoties, terwijl een ander dat ook zonder de app wel zou doen. Ook het oordeel over het gebruik van de app met betrekking tot taalgebruik, ontwerp, aantal meldingen per dag en de antwoordmogelijkheden liep erg uiteen.
Uiteindelijk concludeerde Célinda dat een experience sampling app waardevol en nuttig kan zijn voor mensen met een (licht) verstandelijke beperking, mits de app tegemoet komt aan de voorkeuren en wensen van de gebruiker. Zo’n app zou dus aangepast moeten kunnen worden aan wat de gebruiker prettig vindt.
De vervolgstap in het onderzoek ‘Meten van stemming met smartphone apps’ is een literatuurstudie, om te bekijken op welke manieren dit soort apps al gebruikt worden door mensen met een verstandelijke beperking. Uiteindelijk komen alle onderzoeksresultaten in een toolbox die weer gebruikt kan worden door mensen die werkzaam zijn in de verstandelijk gehandicaptenzorg. |