Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Steun voor afbouw antipsychotica in verstandelijk gehandicaptenzorg

10 augustus 2017 Door de redactie Geen reacties

De vakgroep Geneeskunde voor Verstandelijk Gehandicapten van het Erasmus Medisch centrum gaat onderzoeken hoe antipsychotica (medicijnen voor psychotische symptomen) bij mensen met een verstandelijke beperking kan worden afgebouwd. De studie is gesubsidieerd door ZonMw en staat onder leiding van Dederieke Festen (foto).

Dederieke Festen vertelt over het onderzoek: "Mensen met een verstandelijke beperking krijgen antipsychotica vaak langdurig off-label, dus voor ziektes die ze niet hebben, voorgeschreven. Bijvoorbeeld vanwege gedragsproblemen, zoals agressie of zelfverminking - automutilatie. Er is geen bewijs dat dit effectief is.

Wel is aangetoond dat er belangrijke bijwerkingen zijn, zoals verhoogd risico voor hart- en vaatziekten en bewegingsstoornissen. De bijwerkingen zijn vaak omkeerbaar na het afbouwen van het antipsychoticum. Maar dit lukt vaak niet. Ons onderzoek richt zich op de vraag waarom afbouwen zo moeilijk is voor veel mensen."


Controlegroep
Bij de studie worden twee groepen chronische gebruikers van antipsychotica met elkaar vergeleken, gedurende veertig weken, Bij een groep wordt de antipsychotica geleidelijk afgebouwd, bij de controlegroep niet.

Festen: "Hierbij weten de deelnemers, begeleiders, behandelaars en onderzoekers niet in welke groep zij zitten. Bij beide groepen bekijken we de uitval, gedragsproblemen, slaapproblemen, psychiatrische problemen diagnosticeren en het optreden van bijwerkingen en afbouwverschijnselen."


Samenwerking
Het onderzoek naar de afbouw van antipsychotica gebeurt in samenwerking met de onderzoeksgroep ‘Goud’, een samenwerkingsverband dat bestaat uit de leerstoel Geneeskunde voor Verstandelijk Gehandicapten en drie zorgorganisaties voor mensen met een verstandelijke beperking: Abrona, Amarant groep en Stichting Ipse de Bruggen.

De € 512.341 subsidie van ZonMw komt uit het programma Goed Gebruik Geneesmiddelen. Dat is gericht op effectiever, veiliger en doelmatiger inzetten van geneesmiddelen.  |

Lees ook:

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!