Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Stijging grensoverschrijdend gedrag in zorginstellingen Vlaanderen

6 februari 2018 Door de redactie Geen reacties

In Vlaanderen is het aantal gevallen van grensoverschrijdend gedrag bij instellingen voor mensen met een beperking de laatste jaren fors toegenomen. De stijging is vooral toe te schrijven aan de meldplicht die in 2012 werd ingevoerd.

Onder grensoverschrijdend gedrag vallen onder meer seksueel misbruik, agressie of psychologische chantage. In 2012 was er sprake van 12 meldingen; in 2017 waren dat er al 103.

Volgens Karina De Beule van het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap betekent de toename niet dat er meer grensoverschrijdend gedrag plaatsvindt, maar heeft het alles met de meldplicht te maken. "Op dit moment zien wij als reden vooral het feit dat wij een beleid voeren om dergelijke situaties te melden. Wij proberen dergelijke incidenten vooral te voorkomen en daarbij hoort een transparant beleid."


Slachtoffers
De meldingen betreffen vooral grensoverschrijdend gedrag tussen bewoners. Er zijn ook begeleiders die in de fout gaan. In alle Vlaamse provincies is het aantal meldingen gelijkmatig gestegen. En zowel mannen als vrouwen zijn slachtoffer. In een derde van de meldingen is het slachtoffer minderjarig. De cijfers werden gepresenteerd door Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen als antwoord op een parlementaire vraag.

De toename van het grensoverschrijdend gedrag in instellingen voor mensen met een beperking staat los van de #metoo-beweging, waardoor mensen (vooral vrouwen) hun mond durven open te doen over seksueel misbruik. In dat licht is het wel opvallend dat er 42 meldingen waren in 2016 en dat het aantal in 2017 meer dan verdubbelde naar 103.  |

 

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!