Kinderen van moeders die veel stress ervaren, hebben meer kans om een niet-optimaal zenuwstelsel te ontwikkelen. Dat is één van de conclusies van Hedwig Kikkert in haar promotieonderzoek. Het welzijn van de moeder tijdens de zwangerschap houdt geen verband met de ontwikkeling van het kind, net zo min als stress en welzijn van de vader. Volgens Kikkert heeft stress bij de moeder al voor de geboorte een biologisch effect op de hersenen van het kind.
Kikkert stelt voorop dat er steeds meer aandacht is voor lichte neurologische aandoeningen, maar die worden vaak pas opgemerkt als het kind naar school gaat. Het kan zich uiten in de motoriek, zoals coördinatieproblemen en problemen met de fijne motoriek, maar ook in een lagere Iq en gedragsproblemen.
Jongens en meisjes
Hedwig Kikkert onderzocht of stress en welzijn van de ouders invloed hebben op het ontstaan van lichte neurologische afwijkingen bij gezonde zuigelingen. Ze onderzocht 206 gezonde baby's. Ook ging zij na, in een onderzoek onder 341 gezonde 9-jarigen, of er verband is tussen lichte hersenafwijkingen, Iq en gedrag. Daarnaast zocht ze naar verschillen tussen jongens en meisjes met lichte neurologische afwijkingen.
Eerder opsporen
Kikkert concludeert onder andere dat stress bij de moeder de neurologische ontwikkeling van het kind beïnvloedt. Meisjes die meerdere milde neurologische stoornissen hebben, bleken bovendien ook kwetsbaar voor het ontwikkelen van gedragsstoornissen. De resultaten uit haar onderzoek kunnen helpen om eventuele problemen eerder op te sporen en behandelen.
Minor neurological dysfunction in healthy children born at term. Evidence for a sex-specific significance. Proefschrift van Hedwig Kikkert. Zij promoveerde 17 maart aan de rijksuniversiteit Groningen