Bij gehandicaptenzorgorganisatie Prinsenstichting is een succesvolle pilotstudie afgerond met de HUME, een technologie waarmee stress gemeten kan worden door veranderingen in huidgeleiding en hartslag te registreren. Inzet ervan bij cliënten die zelf niet kunnen aangeven dat de spanning oploopt, kan ervoor zorgen dat begeleiders niet verrast worden door een uitbarsting.
De HUME, ontwikkeld door Mentech Innovation, meet via sensoren onder meer de activiteit, temperatuur, hartslag en huidgeleiding bij een cliënt, bijvoorbeeld via een bandje om de pols. Soms is het of een cliënt vanuit het niets een woede-uitbarsting krijgt en weten begeleiders niet wat de oorzaak voor het gedrag is.
Positieve uitwerking
De eerste ontwikkelfase heeft aangetoond dat de HUME de stress bij mensen met onbegrepen gedrag vroegtijdig en zeer nauwkeurig herkent. Door hierop actie te ondernemen, kunnen zorgprofessionals de oorzaak van de stress verminderen of wegnemen (als die bekend is) of meer comfort bieden, zodat de cliënt zich prettiger en minder gestrest voelt. Het vergroot het geluk van de cliënt en heeft een positieve uitwerking op de gemoedstoestand van de zorgprofessionals, omdat de kans op uitval door escalaties en fysiek geweld afneemt.
Vervolg
Mentech Innovation geeft aan dat met de juiste begeleiding en technische ondersteuning de HUME begin 2021 in het zorgproces kan worden geïmplementeerd. De HUME is naar aanleiding van de Hackaton voor de VG-sector in 2018 bij Prinsenstichting ingezet onder de naam Fay. Na een succesvolle afsluiting van de eerste fase wordt dit voorjaar gestart met de vervolgfase van het ontwikkeltraject. Daarin wordt nog intensiever en specifieker gemeten met een speciale HUME-sok waarin sensoren zijn verwerkt. Prinsenstichting doet opnieuw mee.
Klik schreef al eerder over de HUME, onder meer over de samenwerking die Mentech Innovation heeft met zorgorganisatie Severinus. In 2018 won de HUME – toen nog een prototype onder de naam Rosa – de CZ Zorgprijs. |