Studenten van Fontys Hogeschool Pedagogiek hebben een nieuwe versie gemaakt van het boekje ‘Eerste hulp bij dating’. Deze gids voor jongeren met een verstandelijke beperking maakten docente Dilana Schaafsma en onderzoekster Joke van Stoffelen een paar jaar geleden. Tijdens de Special Olympics op 1 en 2 juli in Nijmegen presenteren de studenten het aangepaste boekje en gaan in gesprek met de atleten over relatievorming en dating
Docente bij Fontys Hogeschool Pedagogiek Dilana Schaafsma promoveerde in 2013 op het onderwerp ‘seksualiteit en verstandelijke beperking’. Uit onderzoek blijkt dat mensen met een verstandelijke beperking problemen ervaren op het gebied van relatievorming. Een paar jaar geleden werden daarom een nieuwe website en een eenvoudig te lezen handleiding gelanceerd om ondersteuning te bieden aan mensen met een beperking die willen daten.
Dit boekje ‘Eerste hulp bij dating’ is twee jaar geleden opgesteld door Dilana Schaafsma en Joke Stoffelen (promovenda bij het Gouverneur Kremers Centrum – Maastricht University) en nu samen met studenten van Fontys Hogeschool Pedagogiek aangepast.
In het boekje staan duidelijke do’s en don’ts over daten speciaal geschreven voor verstandelijk beperkte jongeren. “Het idee is ontstaan omdat ook deze doelgroep behoefte heeft om te praten over relaties en dating”, aldus Dilana.
Download het boekje ‘Eerste hulp bij dating’ op de website van Fontys Hogeschool Pedagogiek.
Healthy Athletes
1, 2 en 3 juli 2016 vinden de nationale Special Olympics plaats in Nijmegen en omgeving. Er doen ongeveer 2000 sporters met een verstandelijke beperking mee aan dit evenement.
Tijdens de Special Olympics is een speciaal programma ‘Healty Athletes’. Atleten met een verstandelijke beperking krijgen voorlichting over een gezonde leefstijl. Relatievorming is hier een onderdeel van, omdat de atleten drie dagen lang samen zijn met heel veel andere atleten. Studenten van Fontys Hogeschool Pedagogiek voeren tijdens Healthy Athletes met atleten gesprekken over relatievorming en dating.