De Radboud Universiteit Nijmegen en Driestroom werken samen om de praktijk en wetenschap met elkaar te verbeteren en inspireren. Een praktisch voorbeeld is een kooktraining die een student opzette voor een cliënt, die zo haar vaardigheden op dit gebied verbeterde.
Waar de universiteit manieren zoekt om theoretische kennis te toetsen en studenten ervaring op te laten doen, wil Driestroom de dagelijkse praktijk verbinden met een wetenschappelijke onderbouwing, zodat cliënten hiervan profiteren.
Zo deed de universiteit eerder onderzoek naar veroudering bij cliënten, culturele diversiteit en probleemgedrag bij cliënten. Bij Driestroom wordt zoveel mogelijk ‘evidence based’ gewerkt, wat betekent dat wat ze doen zoveel mogelijk wetenschappelijk onderbouwd wordt.
Geen suffe vragenlijsten meer
Dat klinkt misschien stoffig, maar het onderzoeksteam van de Radboud Universiteit en Driestroom willen dat juist veranderen. Nienke Peters-Scheffer, onderzoekster en gedragskundige, vertelt: “We willen geen suffe vragenlijsten meer uitdelen. We passen onderzoeksmethodes aan op het niveau en de belevingswereld van de cliënten. Op die manier is het onderzoek betrouwbaarder en kunnen we veel meer doen met de resultaten.”
Bij veel van de onderzoeken worden studenten ingezet, die zo praktijkervaring opdoen. Studenten van de opleiding Pedagogische Wetenschappen kunnen kiezen voor een stage bij Driestroom waarbij ze vaardigheidstrainingen verzorgen. Die variëren van het leren aanwijzen van voorwerpen tot het zelfstandig reizen met het openbaar ervoer. Een nieuwe lichting studenten gaat vanaf oktober cliënten van Driestroom nieuwe vaardigheden aanleren.
Kooktraining
Ook het geven van kooktraining behoort tot de mogelijkheden. Zo heeft derdejaarsstudent Pedagogische Wetenschappen Yke kooktraining gegeven aan Mabel, woonachtig bij een Driestroomlocatie. Na het schrijven van een behandelplan, heeft Yke haar de grondbeginselen van het koken bijgebracht. Na zo’n 12 trainingen kon Mabel al aardappels-vlees-groente-maaltijden, pasta’s en stampotten maken.
Er zijn nog drie trainingen over. “Die gaan we inzetten om wat ‘bonus’ gerechten te leren, zoals een ei bakken of een taart. We staan er versteld van hoe snel Mabel dit eigen heeft gemaakt en hoe zelfverzekerd ze zich hierdoor gaat voelen. Ze heeft plezier in het koken, haar zelfvertrouwen groeit en ook haar zelfredzaamheid krijgt een boost. Dat is toch fantastisch?” zegt Yke. |