Steeds vaker vindt inclusief onderzoek plaats, dat is onderzoek waarbij mensen met een verstandelijke beperking als co-onderzoekers samenwerken met wetenschappers. Wat is nodig om inclusief onderzoek succesvol te laten zijn?
De Academische Werkplaats Leven met een verstandelijke beperking (AWVB) onderzocht hoe de samenwerking verloopt van wetenschappers met co-onderzoekers met een verstandelijke beperking. In een factsheet zijn de belangrijkste bevindingen uit het onderzoek te lezen. Zo stellen de onderzoekers dat inclusieve onderzoeksteams de kwaliteit van onderzoek bevorderen en bijdragen aan de persoonlijke ontwikkeling en sociale inclusie van alle betrokkenen.
Volgens de onderzoekers zijn er bij inclusief onderzoek verschillende manieren van betrokkenheid van de co-onderzoekers. Sommigen werken er enkele uren per week aan, anderen meerdere dagen. En waar de een zich richt op het maken van interviewvragen, verzamelen anderen gegevens via interviews.
Zelfvertrouwen en gelijkwaardigheid
Belangrijk voor de co-onderzoekers is het zelfvertrouwen dat groeit door hun bijdrage aan het onderzoek. Het werk geeft hun waardering. Tegelijkertijd zou er gelijkwaardigheid moeten zijn tussen onderzoekers en co-onderzoekers, maar dat is niet altijd het geval. Zo stelt een co-onderzoeker dat sommige wetenschappers het moeilijk vinden om eerlijk te zijn tegen mensen met een beperking, bang om hen te kwetsen. Daardoor voelt deze co-onderzoeker zich niet serieus genomen. Het heeft ook te maken met stereotypering als hindernis, die kan de samenwerking bemoeilijken.
Flexibel en op maat
De AWVB adviseert voor een zo succesvolle samenwerking daarom om co-onderzoekers in alle fasen van het onderzoek te betrekken. De werkomgeving dient daarbij flexibel te zijn en rekening te houden met de unieke behoeften van co-onderzoekers. Denk aan aangepaste werktijden en taken die aansluiten bij hun capaciteiten.
Bovendien zouden bewustwordingstrainingen voor onderzoekers en het stimuleren van open en eerlijke communicatie stereotypen en vooroordelen kunnen verminderen. Tot slot is het belangrijk om een ondersteunende en inclusieve onderzoeksomgeving te creëren. Daar horen bijvoorbeeld gezamenlijke lunches en andere informele interacties bij. |
Lees meer over het onderzoek op de website van het AWVB