Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Taxibedrijven beboet wegens onderlinge afspraken gehandicaptenvervoer

4 maart 2013 Door de redactie Geen reacties

Drie taxibedrijven in de regio Rotterdam hebben boetes gekregen, omdat zij onderling afspraken hadden gemaakt over aanbestedingen voor het vervoer van scholieren, gehandicapten, ouderen en zieken. De boetes zijn uitgedeeld door de Nederlandse mededingingsautoriteit (Nma).

De Rotterdamse mobiliteit centrale (Rmc) was bij beide afspraken betrokken en heeft hiervoor boetes van 4.564.000 en 3.741.000 euro gekregen. De Bios-groep kreeg een boete van 643.000 euro. De Nma legde een boete op van 1.000 euro aan de IJsselsteden taxi combinatie, omdat dit bedrijf in november 2010 failliet is gegaan. Gelet op de rol die zes leidinggevenden van de drie bedrijven bij de overtredingen hebben gespeeld, kregen zij boetes tot 120.000 euro per persoon opgelegd.

Onderlinge concurrentie
Chris Fonteijn, bestuursvoorzitter van de Nma: "Een aanbesteding is het moment waarop taxibedrijven met elkaar kunnen en moeten concurreren om een opdracht voor groepsvervoer. Als twee ondernemingen van te voren bepalen wie van de twee voor welke opdrachten in de regio zal inschrijven, dan wordt de onderlinge concurrentie uitgeschakeld. Een opdrachtgever heeft dan minder keuze en krijgt een verkeerd beeld van het werkelijke aanbod op de markt."

Thuismarkten
Rmc en IJsselsteden bakenden onderling 'thuismarkten'af die zij over en weer zouden eerbiedigen. Voor verschillende situaties werkten zij uit wie welke klant mocht benaderen en wanneer zij zouden overleggen over al dan niet inschrijven. Beide taxibedrijven spraken bovendien af dat zij niet voor andere ondernemingen in onderaanneming zouden werken.

Van te voren verdelen
In de overeenkomst tussen Rmc, Bios en een gemeenschappelijke dochteronderneming namen partijen de clausule op dat zij niet zouden bieden op opdrachten in de regio Rotterdam waarvoor een van betrokken taxiondernemingen het vervoer reeds regelde. Ook spraken zij af met elkaar te overleggen, onder meer om nieuwe opdrachten van tevoren te verdelen.

Tegen de boetes is door nagenoeg alle partijen bezwaar aangetekend. Na bezwaar is beroep en hoger beroep mogelijk.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!