“Managers geven begeleiders te weinig ruimte om vanuit hun hart te werken. En dat is waar alles om draait in de zorg voor verstandelijk gehandicapten,” zegt Inge Mans in een interview met het Leidsch dagblad en in haar boek Het hart van de zorg.
In het interview met het Leidsch dagblad vertelt Inge Mans over haar boek Het hart van de zorg, waar Klik eerder een artikel over schreef. Hierin beschrijft ze dat veel idealen van de verstandelijke gehandicaptenzorg in de praktijk minder goed tot hun recht kwamen.
Al hebben mensen met een verstandelijke beperking meer leefruimte en privacy gekregen en betere dagbesteding, toch krijgen ze minder begeleiding, stelt Mans in het Leidsch Dagblad: “Door de marktwerking en de vele managers gaat veel geld naar overhead. Begeleiders zijn veel tijd kwijt aan administratieve taken en hebben weinig tijd voor gezelligheid en persoonlijke aandacht. Verstandelijk gehandicapten wonen eigenlijk op de werkvloer van hun begeleiders.”
Gratis exemplaar
In haar boek beschrijft Inge Mans de hechte relatie tussen cliënt en begeleider als verworvenheid van de jaren tachtig, die daarna verloren is gegaan door veel wisselend personeel, verzakelijking en vermanaging van de zorg. Hoe ervaar jij dit in je werk? Stuur je reactie naar redactie@klik.org.
Het hart van de zorg. Idealen en praktijken in de verstandelijk gehandicaptenzorg bij de Hafakker (1960-2010). Door Inge Mans. Uitgeverij Papieren Tijger, www.papierentijger.org. Prijs € 25. Inge Mans geeft ook historische gastlessen bij opleidingen, meer informatie via inge.mans@yahoo.com.