In Museum van de Geest | Amsterdam is de tentoonstelling ‘Who Cares’ - Een eerbetoon aan slachtoffers en helden van de zorg tijdens WOII’ te bezoeken. Deze laat zien dat ook psychiatrisch patiënten, mensen met een verstandelijke beperking en hun hulpverleners een zeer moeilijke periode doormaakten. Maar naast angst en wanhoop was er ook veerkracht en volharding.
Er zijn unieke – ook bewegende – beelden te zien in combinatie met kunst. Zo word je getuige van de ingrijpende evacuaties bij het Castricumse gesticht Duin en Bosch in 1942. Joodse patiënten werden uiteindelijk gedeporteerd naar concentratiekampen. En omdat ze niet in staat waren daar te werken, vonden ze er al snel de dood in de gaskamers.
Samenwerking met Cordaan
Voor de totstandkoming van de tentoonstelling is samengewerkt met gehandicaptenzorgorganisatie Cordaan. Op diverse plekken kunnen bezoekers de tijd nemen bij persoonlijke verhalen van mensen in de oorlog. Hiervoor werden in de houtwerkplaats van Cordaan bijzondere stoelen gemaakt, ‘met de ziel van de maker’. En met spelers van Cordaans Theater LeBelle werd de video-installatie ‘Untitled’ gemaakt, die juist vooruitkijkt naar een tijd waarin mensen met downsyndroom alleen nog te zien zijn in een museum.
Stichting Vergeten Slachtoffers nam het initiatief voor een onderzoek naar instellingen voor psychiatrisch patiënten en mensen met een verstandelijke beperking in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog. De stichting vroeg Museum van de Geest om aandacht te besteden aan die specifieke periode door middel van een tentoonstelling. Deze is te bezoeken tot en met 15 september 2024.
Museum van de Geest | Amsterdam is gevestigd aan de Amstel 51. |