Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Terugblik op drie jaar passend onderwijs

29 november 2017 Door de redactie Geen reacties

Het NPO Radio 1-programma Kwesties besteedde in de uitzending van zondag 26 november aandacht aan de Wet passend onderwijs. Scholen hebben sinds augustus 2014 zorgplicht. Kinderen met een ‘rugzakje’ kunnen sindsdien gewoon naar het reguliere onderwijs. Hierdoor zou het speciaal onderwijs kleiner worden. Kwesties praat met voor- en tegenstanders.

Voor veel leerkrachten en zorgmentoren is passend onderwijs een utopie. In het schooljaar ‘17/’18 is het aantal leerlingen in het bijzonder onderwijs toch gestegen. Uit onderzoek van DUO bleek dat een derde van de leraren in 2016 negatief tegenover passend onderwijs stond. Waar liepen zij tegenaan?

  • Te weinig speciale hulp voor de kinderen die dit nodig hebben;
  • Passend onderwijs blijkt moeilijk te combineren met een grote klas;
  • Het pakt uit als een bezuinigingsregel;
  • Het brengt extra (administratief) werk met zich mee.


Voordelen
Aan de andere kant zien docenten ook de voordelen: iedereen hoort erbij, eerlijke kansen voor alle leerlingen en kinderen met een handicap kunnen in hun eigen buurt naar school.

Rob Oudkerk, presentator van het debatprogramma Kwesties, reisde voor het onderwerp af naar Alkmaar, waar hij sprak met Amber Janse-Stobbe (moeder van een zwakbegaafd kind), Ineke Bozelie (gemeenteraadslid voor GroenLinks in Alkmaar en docente aan het Luzac College), Jana Vyrastekova (moeder van een kind met downsyndroom) en Martijn Bart (vmbo-docent). Hoe staan zij tegenover passend onderwijs?

De uitzending is terug te luisteren op www.nporadio1.nl. Het deel over passend onderwijs begint in de 17e minuut.  

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!