Hoe zorg je ervoor dat cliënten met een licht verstandelijke beperking een eigen woonruimte kunnen hebben in de maatschappij, zodat zij niet binnen een zorginstelling hoeven te wonen? Tijdens een tafelgesprek hierover op 12 september vertelden betrokkenen bij het initiatief De Baersdonck van zorgorganisatie Dichterbij hoe bewoners en begeleiders deze manier van wonen en leven ervaren.
De bewoners van De Baersdonck in het dorp Grubbenvorst hebben een licht verstandelijke beperking. Ze hebben in het verleden problemen gehad. Bijvoorbeeld een verslaving, depressie, agressie, moeite met omgaan met geld of functioneren in de samenleving. Hiervoor hebben ze met succes een behandeling afgerond.
Toen ze toe waren om terug te keren naar de maatschappij, kregen ze de kans om bij het nieuwe initiatief De Baersdonck in Grubbenvorst te gaan wonen. Een plek voor hen voor wie zelfstandig wonen net een stapje te ver is. Eerder werd ook een film gemaakt over het ontstaan van De Baersdonck.
Op dit moment zijn er 17 bewoners. De Baersdonck heeft een oud schoolgebouw verbouwd tot gezamenlijke keuken en huiskamer, met een bibliotheek en theater. De bewoners wonen in studio's in het centrum waardoor zij onderdeel zijn van de dorpsgemeenschap. Resultaat: Gelukkige bewoners én een gemeenschap waar bewoners echt onderdeel van zijn. Maar ook werkgeluk en lagere zorgkosten.
Toch waren er wat hobbels op de weg zoals bezorgde buurtbewoners, vertelt een begeleider in het een gesprek dat recent georganiseerd werd. Bekijk het gesprek hierover op YouTube: