Downside Up van de Vlaamse regisseur Peter Ghesquière vertelt het sprookje van Eric, die geboren wordt in een wereld die bevolkt is door mensen met het syndroom van Down. Maar met Eric is iets aan de hand, hij heeft een chromosoom te weinig. De korte film (15 minuten) werd afgelopen weekend uitgezonden bij de Vlaamse omroep VRT.
Sinds de film in 2016 in première ging, heeft hij al vele prijzen gewonnen. De kracht van Downside Up is de perspectiefwisseling. Waar mensen met downsyndroom in onze wereld ‘anders’ zijn, is Eric (in onze ogen een normale jongen) in de film juist het buitenbeentje. Het vervreemdende effect wordt versterkt doordat in de film een onbekende taal wordt gesproken. Tegelijkertijd is alles dat je in de film ziet ook vertrouwd, alleen andersom bekeken. De wereld omgekeerd.
De beginscene is confronterend: een gynaecoloog vertelt een zwanger stel dat er mensjes worden gemaakt door veel te knuffelen, maar dat er soms iets misgaat en dat het mensje anders is. “Dan kunnen de ouders kiezen of ze het mensje houden of niet,” zegt de arts in een fantasietaal.
Het is een sprookje over anders, maar daarmee ook waardevol kunnen zijn. Aan de film werkten meer dan 100 acteurs en figuranten met het syndroom van Down mee. Ghesquière deed hiervoor een beroep op de organisatie van Theater Stap, waar mensen met een beperking hun talenten laten zien.
Downside Up is via de website van de VRT nog te bekijken tot 1 januari 2018.