Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Terugluistertip over leven met een licht verstandelijke beperking

8 januari 2025 Redactie Klik Geen reacties

Voor NPO Radio 1 maken Frank Evenblij en Erik Dijkstra het programma Dijkstra en Evenblij ter plekke. In de aflevering van 22 december bezoekt het duo Eindhoven, waar ze hun uitzending doen vanuit een creatieve werkplaats van Lunet. Ze praten er met mensen met een licht verstandelijke beperking over hun leven, werk en relaties.

Frank en Erik willen weten wat het betekent om met een licht verstandelijke beperking te leven; wat zijn uitdagingen en hoe draaien ze mee in de maatschappij? Ook bevragen ze deskundigen die bijvoorbeeld vertellen over de oververtegenwoordiging van mensen met een lvb in gevangenissen.

Ervaringsdeskundigen
Zo spreekt het duo met Roy en het echtpaar Johan en Helen over hun leven met een beperking. Roy legt uit dat hij met zijn autisme en ADHD vooral behoefte heeft aan een strakke dagindeling. Ook baalt hij ervan dat hij bijvoorbeeld niet bij de Formule 1 in Zandvoort aan de slag kon, volgens hem omdat ze niet met iemand met een beperking wilden werken.

Johan en Helen vertellen over hun huwelijk (al 27 jaar), hoe ze elkaar hebben ontmoet en tegen welke dingen ze aanlopen in het dagelijks leven. Ze blijken elkaar prima in evenwicht te houden.

Criminaliteit
Een ander onderwerp dat in de uitzending aan bod komt, is het relatief hoge percentage mensen met een lvb in gevangenissen. Daarover praten Frank en Erik met onderzoeker Hendrien Kaal van de Hogeschool Leiden en reclasseringswerker Karlijn Raijmakers. Volgens Karlijn hebben mensen met een lvb moeite oorzaak-gevolg te herkennen. Maar tegelijkertijd is er in het strafrecht weer te weinig kennis over mensen met een lvb, wat immers een andere aanpak vereist, stelt Hendrien.

Woonplek
Een derde fragment gaat over de zoektocht naar een geschikte plek om te wonen. Veel mensen met een licht verstandelijke beperking willen graag begeleid wonen, maar dat blijkt nog niet zo makkelijk. Imke en haar moeder Andoré van Ansem schuiven aan om te vertellen over het ouderinitiatief waardoor woongroep Plu-S in Eindhoven kon worden gestart. Imke woont daar nu al 8 jaar met 9 anderen en is er superblij mee. Tweede Kamerlid Lisa Westerveld belicht de politieke kant: waar lopen dit soort ouderinitiatieven tegenaan?  |

De gehele uitzending van Dijkstra en Evenblij ter plekke is online terug te luisteren

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!