Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Teveel kinderen krijgen geen passend onderwijs

6 oktober 2016 Door de redactie Geen reacties

Duizenden kinderen zitten onnodig thuis doordat een deel van de scholen en gemeenten onvoldoende zijn best doet een passende onderwijsplek te vinden. Voormalig ombudsman Marc Dullaert zegt in een interview in de Volkskrant dat dit aantal kan en moet worden teruggedrongen. Volgens belangenorganisatie Iederin is de oplossing simpel: ga uit van wat een kind nodig heeft.

Scholen staan niet altijd te trappelen om zorgleerlingen aan te nemen, zo schrijft de Volkskrant. Ze zijn bang dat zorgleerlingen hun slagingspercentages verlagen en dat ze een ‘aanzuigende werking’ hebben: als ze er één met succes opvangen, volgen er meerdere.

Inmiddels ex-kinderombudsman Marc Dullaert zei vorig jaar al dat het passend onderwijs de belofte niet waar maakt. In een interview met de Volkskrant vertelt hij dat dit nog steeds niet is verbeterd en vooral de onwil van scholen teveel kinderen thuis houdt.


Verschuilen achter procedures
Belangenorganisaties wezen er eerder op dat een deel van de scholen onvoldoende investeert in de relatie met de ouders van kinderen met een beperking. “De school gaat niet uit van wat het kind nodig heeft, maar verschuilt zich achter protocollen en procedures,” verklaart Iederin. “Kinderen krijgen hierdoor geen passende onderwijsplek of niet de juiste ondersteuning. Dit leidt uiteindelijk tot thuiszitten.”

De oplossing voor het probleem is volgens Iederin in wezen simpel. “Scholen moeten maatwerk gaan bieden; dit is de enige manier om uitval en thuiszitten te voorkomen. Daarnaast is het van groot belang dat alle betrokkenen met elkaar om tafel gaan als het met een kind niet lekker loopt. Daarmee doelen we op de intern begeleider/zorg coördinator van de school, de ouders, mensen van het wijkteam, leerplicht ambtenaar. Nu wordt er vaak veel te lang gewacht, waardoor de situatie ontspoort en de onderlinge verhoudingen verstoord raken.”

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!