Roosteren met een optimale wisselwerking tussen roosteraars en teams. Met veel flexibiliteit voor medewerkers, waarbij ad hoc-vragen van bewoners snel kunnen worden opgepakt. Dat is volgens zorgorganisatie Koraal groep bij de EVB+ groepen van Krokusbeemd 30 en 32 van locatie Maasveld in Maastricht gelukt. EVB+ staat voor mensen met een ernstig verstandelijke beperking en moeilijk verstaanbaar gedrag. Drie medewerkers vertellen hoe de proef met ‘Regelarm roosteren’ is uitgegroeid tot een succes.
In 2017 leidde ontevredenheid over het rooster in beide groepen tot nieuwe opvattingen. De ondersteuning in roostering door een roosterbureau op afstand werd door medewerkers als totaal onpraktisch ervaren. Werkverhoudingen kwamen onder spanning te staan.
Teammanager Marcel Engelen vertelt op de website van Koraal: “Met de teams, het management, de clustermanager, de teamleider en het Hoofd P&O hebben we ons toen gebogen over de vraag: hoe gaan we aansluiten op de uitgangspunten van een goed rooster, een rooster met zo weinig mogelijk regels? We hebben elkaar daarin ontmoet en draaien het rooster samen.”
Rust
De teammanager is enthousiast over ‘regelarm roosteren’, dat volgens hem breed gedragen wordt. “Als je rust rondom je werkverhoudingen wilt, dan moet je de eigen mensen de verantwoording durven geven voor het rooster. En moet je het dicht bij de bron organiseren. We hebben medewerkers in het primaire proces geholpen om hun eigen rooster vorm te geven en daarin een juiste balans tussen werk en privé te vinden. Dat is uitstekend gegaan. Er is rust in het rooster, mensen hebben voldoende regelruimte en de groepen kunnen veel flexibeler inspelen op zorgbehoeften van onze bewoners.”
Jule Bollen en Denise Frijns zijn de roosteraars van Krokusbeemd 30 en 32. Ongeveer één dag per week is het tweetal in de weer met het maken van het rooster. Jule: “Als teamleden zitten we kort op het werk, waardoor we veel beter kunnen inspelen op zaken die niet regulier zijn, maar wel heel vaak voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan doktersbezoeken van medewerkers, bewoners of huisbezoeken van bewoners aan familie, zaken waarbij we extra mensen moeten inzetten. Wij staan midden in de groep. We zien en horen dat allemaal en kunnen daar via korte lijnen veel makkelijker op inspelen.”
Extra taak
Denise en Jule werken mee in de groepen. Het maken van het rooster is een extra taak. “Dat is eigenlijk ook een groepsproces”, zegt Denise. “We nemen de teams mee in het proces en laten hen meedenken over de formatie. Je ziet op de werkvloer dat een cliënt iets slechter wordt en vraagt: moeten we daar iets mee? Moeten we ons patroon wellicht aanpassen? In de praktijk van alledag pikken we heel snel signalen op. In je hoofd ben je constant bezig: loopt het nog allemaal? Moeten we nog iets? Dat maakt het rooster en de zorg voor onze bewoners sterk en draagt bij tot tevreden medewerkers. We zijn met regelarm roosteren op het beste uitgekomen. De situatie is nu optimaal.”
Voor het eind van het jaar overhandigen de groepen een rapport met bevindingen aan regiodirecteur Wim Swaak. Maar de uitkomst staat voor hen al vast. Marcel Engelen: “Dit is een onomkeerbaar proces. Iedereen is zo positief dat ik met zekerheid kan stellen dat we hier verder mee gaan.” |
Lees het hele artikel de website van Koraal.