Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Theater en trainingen over vriendschap, relaties en seksualiteit

10 februari 2015 Door de redactie Geen reacties

Wat is het verschil tussen een man en een vrouw? Mag je elkaar zomaar aanraken? Wat doe je als je verliefd bent? Wat doe je als iemand je aanraakt als jij het niet fijn vindt? Of als je het juist wel fijn vindt? Op 18 februari presenteert Estinea in Enschede de voorstelling 'Kriebels in je Buik' voor de mensen met een beperking die zij ondersteunen, voor vertegenwoordigers en medewerkers. 'Kriebels in je Buik' is een vrolijke, duidelijke en voorlichtende voorstelling over seksuele gevoelens en intimiteit, speciaal gemaakt voor mensen met een verstandelijke beperking. De voorstelling wordt gespeeld door Theater A la Carte uit Utrecht.

Estinea ondersteunt duizend mensen met een beperking in Twente en in de Achterhoek. Daar hoort ondersteuning op het gebied van vriendschap, liefde en seksualiteit ook bij. Met de voorstelling 'Kriebels in je Buik' wil Estinea een feestelijk tintje geven aan de nieuwe trainingen 'Vriendschap, relaties en seksualiteit' en 'In gesprek over seksualiteit'.

Heel gewoon
Vanaf september is Estinea twee trainingen gestart. De medewerkerstraining 'In gesprek over seksualiteit' bestaat uit drie bijeenkomsten per team en intervisie op locatie. De training 'Vriendschap, relatie en seksualiteit' voor cliënten bestaat uit zes bijeenkomsten. Regiomanager Rudi Gülink: "Beide trainingen lopen in elkaar over en versterken elkaar. Medewerkers worden toegerust om met de cliënt in gesprek te gaan en de cliënt te motiveren deel te nemen aan de training. Cliënten kunnen met hun verhalen en vragen terecht bij de goed voorbereide medewerker. Dit alles vanuit de gedachte dat seksualiteit een heel gewoon thema is in de ondersteuning die wij bieden."

Open en positief
Welmoed de Graaf, eigenaar van Theater A la Carte: "Wij spelen 'Kriebels in je Buik' al een aantal jaar in instellingen en op VSO scholen. Ouders, begeleiders en docenten vinden het toch wel een spannend onderwerp. Soms zijn de reacties na afloop bijna opgelucht. Zó open en positief kun je dus over dit onderwerp praten. Natuurlijk gaat het in de voorstelling ook over weerbaarheid, het blijft een kwetsbare doelgroep. Maar seksualiteit en verliefd worden horen er ook gewoon bij, die gevoelens zijn er. En het blijft leuk wanneer de bezoekers van de voorstelling na afloop openhartig komen vertellen over hun eigen (liefdes)relaties of demonstreren dat ze nu weten hoe ze een vervelend iemand van zich kunnen afduwen."

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!