Theater Maatwerk en galerie/atelier Herenplaats in Rotterdam (Pameijer) werken sinds 1 januari samen met het rotterdamscentrumvoortheater (rcth). De organisaties willen samen een nieuwe culturele instelling worden voor mensen met en zonder beperking. Pameijer en het rcth hebben een convenant gesloten om samen een subsidieaanvraag te kunnen indienen voor het kunstenplan 2017-2020. Paul Röttger (rcth) is artistiek leider van de samenwerking.
Cultuuronderwijs
De nieuwe culturele instelling heeft twee doelen: professioneel cultuuronderwijs geven en bevorderen. En anderzijds producties ontwikkelen waarbij gebruik wordt gemaakt van verschillende kunstdisciplines: van spel tot dans, van muziek tot beeldende kunst. Deze producties worden uitgevoerd door de kunstenaars, acteurs en studenten die zijn opgeleid door de culturele instelling zelf.
Wereldwijd
Het initiatief is niet alleen nieuw in Rotterdam, ook wereldwijd is de opzet nieuw, meldt de nieuwe organisatie in een persbericht. "We bieden een combinatie van verschillende kunstdisciplines met mensen die ook wel als ‚de ander' gezien worden. Het zijn mannen of vrouwen, jong of oud, homo of hetero, met of zonder beperking, die dankzij professioneel cultuuronderwijs tonen wat niet altijd getoond kan worden."
In de knel
Najaar 2013 liet stichting Pameijer weten op zoek te gaan naar een mogelijke voortzetting van galerie/atelier Herenplaats en theater Maatwerk. De twee werkprojecten voor talentvolle cliënten zouden financieel in de knel komen als ze in 2015 niet meer uit de Awbz worden gefinancierd. Pameijer moest al jaren geld toeleggen op het theater en het atelier aangezien de kosten aanzienlijk hoger zijn dan de opbrengsten.
De foto is van de voorstelling Memories van theater Maatwerk.