Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Toekomstcoaching helpt kwetsbare jongeren op weg

11 september 2024 Redactie Klik Geen reacties

Uit onderzoek bij MEE is naar voren gekomen dat de inzet van een toekomstcoach bij kwetsbare jongeren helpt om hun zelfredzaamheid, maatschappelijke positie en psychisch welbevinden duidelijk te verbeteren. Zo’n coach helpt bij de integrale aanpak van problemen op het gebied van school, werk, financiën, huisvesting en sociaal netwerk.

Toekomstcoaching is bedoeld voor jongeren tussen de 16 en 27 jaar met (vermoedelijk) een beperking, bijvoorbeeld een licht verstandelijke beperking en/of autisme. Zij dreigen vaak uit te vallen op school of juist na afronding van hun opleiding, of zitten al een tijd zonder baan of zinvolle dagbesteding.

Minder kansen
In 2021-2022 verlieten ruim 25.000 mbo-studenten het onderwijs zonder startkwalificatie, dat is dik 6 procent van het totaal. Kenmerkend voor deze groep is dat ze minder kansen op de arbeidsmarkt hebben. Daarnaast hebben ze vaker gezondheids- en psychische problemen en kampen ze met schulden.

Preventief
Volgens MEE is het grote pluspunt van de toekomstcoach dat deze persoon preventief betrokken blijft bij de jongere, zodat de ondersteuning desgewenst snel op- of afgeschaald kan worden. De coach heeft contacten met de school, gemeente, UWV en het werkbedrijf.

Toekomstcoaching biedt maatschappelijke opbrengsten, omdat er bijvoorbeeld minder zorg ingezet hoeft te worden en ook op het gebied van uitkeringen bespaard kan worden.

Onderzoek
In de periode juni 2021 tot juni 2024 konden 75 jongeren, verspreid over 17 gemeenten, begeleid worden door een MEE Toekomstcoach. Uit onderzoek is gebleken dat bij 80 procent van hen de maatschappelijke positie en zelfredzaamheid zijn verbeterd.

De jongeren zelf konden op een schaal van 1 tot 10 aangeven hoe ze nu aankijken tegen hun daginvulling. Dat cijfer nam toe van een 4,9 bij aanvang van de coaching, naar een 7,3 nu. Ook zijn ze meer tevreden over hun financiële situatie, daar steeg het cijfer van 4,9 naar 6,6. En het psychisch welbevinden werd ook verbeterd: van 5,3 naar 6,7.

Onafhankelijk onderzoeker Femke Giessen heeft in opdracht van MEE NL vijf casussen van deelnemers in Rotterdam gemonitord, en ook daar kwamen vergelijkbare positieve resultaten uit.   |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!