Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Toetsvraag over bestaansrecht van kinderen met downsyndroom vervangen

22 februari 2023 Redactie Klik Geen reacties

Uitgeverij Noordhoff heeft een biologietoetsvraag voor 5 havo over kinderen met Down aangepast na hevige kritiek vanuit Stichting Downsyndroom, Stichting Upside Down en veel ouders van kinderen met dit syndroom.

In de toetsvraag stond een artikel van arts en epidemioloog Luc Bonneux, waarin hij stelt: “Nu de screening van de NIPT-test veilig is geworden zou hij moeten worden ingezet om zoveel mogelijk te voorkomen dat er nog kinderen met deze aandoening worden geboren. Denemarken heeft het begrepen, maar Nederland verzaakt zijn preventieplicht, wat blijkt uit het feit dat hier nog steeds meer kinderen met Downsyndroom worden geboren dan nodig is!”

De uitgever wilde bij deze tekst een foto plaatsen van Susanne Blomsteel met haar jongste dochter Pippi die het syndroom heeft. Die foto stond eerder in de krant, bij een artikel over het kinderboek Een SynDroom dat zij geschreven heeft. Toen Blomsteel om toestemming werd gevraagd, wilde ze graag weten bij welke tekst die foto dan zou komen.

Verontwaardigd
Haar verontwaardiging was groot toen ze die tekst onder ogen kreeg. Ze gaf geen toestemming de foto te gebruiken en ventileerde haar mening op social media, waar ze veel bijval kreeg. “Ik ben er misselijk van. Moeten mijn kinderen straks op de middelbare school horen dat er mensen zijn die vinden dat hun zusje, waar ze zoveel van houden, geen bestaansrecht heeft?”

In samenwerking met Blomsteel schrijft Stichting Downsyndroom een brief aan Noordhoff, met een duidelijke toelichting waarom zij vinden dat dit artikel niet in lesmateriaal mag worden gebruikt. De uitgeverij heeft dat gerespecteerd en de bewuste toetsvraag vervangen.

Volgens Noordhoff moeten toetsen sinds tien jaar ook vragen opnemen waarin leerlingen hun licht moeten laten schijnen op een mening. “Wij zien in dat dit artikel als onderwerp voor toetsing geen goede keuze is. Dit onderwerp ligt heel gevoelig en wij hebben gezien hoezeer dit mensen kan raken, en dat laatste spijt ons”, meldt de uitgever.  |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!