Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Training stimuleert groei van mensen met een verstandelijke beperking

15 oktober 2019 Door de redactie Geen reacties

Het trainingstraject Naar de top stimuleert mensen met een verstandelijke beperking hun talenten te ontdekken en te ontwikkelen. Het bestaat uit vier verschillende trainingsvormen, steeds aangeboden vanuit belangenvereniging LFB. Eind september is de eerste training Samen naar de top van start gegaan bij de zorgorganisaties SIG en De Waerden.

Cliënten kunnen op verschillende manier naar de top. Dat kan Samen, Sterk, Stevig of Stoer. Bij alle trainingsvormen staat persoonlijke groei centraal, maar de aanpak verschilt. Cliënten kiezen de vorm die het best bij hen past.

In de komende twee jaar gaan 100 cliënten van tien zorgorganisaties met het traject aan de slag. Ze krijgen hierbij begeleiding van ervaringsdeskundigen en coaches van de LFB. De deelnemers van SIG en De Waerden spelen een belangrijke rol, want als zij de training Samen naar de top hebben afgerond, kunnen ze gaan helpen bij de andere trainingen.

Samen naar de top
Met deze training zijn cliënten gedurende 12 weken steeds 1 dag in de week bezig. Ze leren over hun eigen ervaringen met persoonlijke groei na te denken en dit te delen met anderen. Ook leren ze hoe ze hun ervaringskennis kunnen gebruiken om anderen te helpen.

Sterk naar de top
Cliënten gaan twee dagen in de week gedurende 39 weken lang aan het werk met persoonlijke groei, zeggenschap en het ontwikkelen van talenten. Ze houden hun ontwikkeling goed bij en delen dit met begeleiders en familie.

Stevig naar de top
Deze trainingsvorm beslaat 1 dagdeel per week en dat gedurende 20 weken. Hierin leren cliënten te kijken naar hun dromen, naar wat ze willen en hoe je hiermee aan de slag kunt. Ze werken dan veel samen met begeleiders en familie (de Driehoek).

Stoer naar de top
De vierde trainingsvorm bestaat uit vier themadagen met de volgende onderwerpen:
- Wie ben ik?
- Wie ken ik?
- Wat wil ik?
- Hoe doe ik dat?

Deze volgen de cliënten met andere mensen van de zorgorganisatie.

Meer informatie over het trainingstraject is te lezen in een online brochure.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!