Op een voormalige legerbasis in het Duitse Weeze kunnen jongeren met een licht verstandelijke beperking en gedragsproblemen terecht die zijn vastgelopen in hun behandeling, of de motivatie missen om verder te gaan. Door deel te nemen aan het Uniek-traject van orthopedagogisch behandelcentrum Jan Pieter Heije krijgen ze weer vertrouwen in zichzelf en leren ze door te zetten.
De legerbasis ligt net over de grens met Nederland en wordt alleen nog als oefenterrein gebruikt door brandweer, politie, leger en dus door jongeren die het traject gaan volgen. Het traject bestaat uit een start- en eindkamp op de legerbasis met daartussen tien groepssessies op en rond het terrein van Jan Pieter Heije in Oosterbeek. Dit behandelcentrum van zorgaanbieder Pluryn is bedoeld voor kinderen, jongeren en jongvolwassenen met complexe problematiek.
Groepsopdrachten
De faciliteiten op de oude legerbasis lopen uiteen van bunkers, een hindernisbaan, een verlaten dorp tot een buitenzwembad, en zijn heel geschikt voor groepsopdrachten. Juist omdat de deelnemers uit hun vertrouwde omgeving worden gehaald, moeten ze hun best doen om de onderlinge verbondenheid te versterken. Ze leren er samenwerken, op anderen vertrouwen, luisteren naar elkaar en feedback geven.
Een voorbeeld van een opdracht: de hindernisbaan afleggen in koppels, waarvan de een geblinddoekt is en de ander moet coachen. Na afloop bekijken de jongeren met de teambegeleiders wat goed ging en wat niet. Waarom niet? En hoe kan het anders?
Ervaringsleren
De jongeren leren er door ervaringsleren samen te werken aan hulpvragen. Ze geven aan dat ze dankzij Uniek hebben geleerd om:
• vertrouwen te krijgen
• door te zetten
• anderen te helpen
• in overleg te gaan
• grenzen aan te geven
• samen te werken
• om te gaan met afspraken.
En dat eindigt niet na het Uniek-traject. Dan volgen nog regelmatig activiteiten om het ervaringsleren erin te houden.
Maickel Dillisse, een van de trainers op de legerbasislocatie, vindt het een groot voordeel dat niet alleen de jongeren meedoen, maar ook hun begeleiders. “Jongeren zijn vaak maar tijdelijk op de groep, begeleiders blijven. Zij kunnen de geleerde lessen overbrengen op nieuwe jongeren,” zegt hij op de website van Pluryn. |