Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Tweede Kamer steunt onderzoek naar woonbescherming voor bewoners zorginstellingen

15 juni 2021 Door de redactie Geen reacties

De Tweede Kamer heeft 8 juni unaniem ingestemd met het voorstel van GroenLinks-Kamerlid Lisa Westerveld om te onderzoeken hoe gedwongen verhuizing van bewoners van zorginstellingen zoveel mogelijk kan worden voorkomen. Bewoners die onder de Wet langdurige zorg (Wlz) vallen hebben op dit moment geen recht op woonbescherming, terwijl huurders dit wel hebben.

Actualiteitenprogramma EenVandaag besteedde op 7 juni aandacht aan het onderwerp. Aan het woord kwam de 34-jarige Rick Baars, die een meervoudige handicap heeft. Dertien jaar lang woonde hij met veel plezier bij een zorginstelling in Woerden, toen hij plotseling te horen kreeg dat hij daar weg moest. Als reden gaf de zorgaanbieder op dat men niet meer voor alle bewoners zorg kon garanderen.

Rick was boos en ontsteld en sliep er slecht door. Hij startte een petitie tegen de sluiting van zijn woonvorm en haalde 1100 handtekeningen op. Dit leidde ertoe dat de locatie niet geheel gesloten werd, maar er moesten wel zeven mensen weg. Rick was een van hen. Hij kwam terecht in Katwijk, waar hij goede zorg ontvangt. Maar hij mist zijn vrienden nog elke dag. En zijn zus verhuisde ooit speciaal naar Woerden om dichter bij hem te kunnen zijn. Zij moet nu toch weer 50 minuten rijden voor ze bij Rick is.

Volgens Tweede Kamerlid Lisa Westerveld is het voorbeeld van Rick er slechts een van vele. “We weten niet eens hoe vaak het voorkomt, omdat we het kennelijk normaal vinden dat in Nederland mensen die in een instelling wonen, geen inspraak hebben. Dat moet anders. De opdracht aan de minister (van Medische Zorg, Tamara van Ark, red.) om dit te onderzoeken, is een belangrijke eerste stap.”  |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!