Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Uitleg over nieuwe donorwet voor zorgverleners

18 november 2019 Door de redactie Geen reacties

De nieuwe donorwet roept veel vragen op bij zorgaanbieders, cliënten en hun verwanten. Belangenverenigingen Ieder(in), KansPlus en Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland geven daarom in samenwerking met het ministerie van VWS antwoord op veel gestelde vragen (FAQ) van zorgorganisaties in de gehandicaptenzorg over de nieuwe donorwet.

Op 1 juli 2020 wordt de nieuwe donorwet van kracht die regelt dat iedereen vanaf 18 jaar of ouder in Nederland geregistreerd wordt in het Donorregister voor orgaan- en weefseldonatie na overlijden. Het huidige toestemmingssysteem wordt vervangen door een systeem van Actieve Donorregistratie.

Wilsonbekwaam?
De FAQ die belangenverenigingen Ieder(in), KansPlus en Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) hebben opgesteld geeft antwoord op 27 veel gestelde vragen over de nieuwe donorwet, zoals:

  • Wanneer is de cliënt wilsonbekwaam om te beslissen over donorregistratie?
  • Wie mag bepalen of de cliënt wilsonbekwaam ter zake is als het gaat om donorregistratie?

Daarnaast bevat de FAQ een bijlage met een schematisch overzicht van de positie van de cliënt, de wettelijk vertegenwoordiger en de nabestaanden bij donorregistratie en orgaandonatie

Niet-reanimatiebeleid
Omdat de VGN ook signalen ontvangt dat zorgorganisaties in het kader van de nieuwe donorwet gelijktijdig het niet-reanimatiebeleid herzien, verwijst de brancheorganisatie hiervoor naar de handreiking niet-reanimatiebeleid uit 2007. Daarnaast organiseert de VGN op 4 februari een bijeenkomst voor leden over de nieuwe donorwet.

Informatie voor cliënten en verwanten
De FAQ is specifiek geschreven voor zorgorganisaties in de gehandicaptenzorg. Op www.hoewerktorgaandonatie.nl legt Steffie (zie foto bij bericht) uit hoe de nieuwe donorwet werkt voor cliënten en verwanten. Van de lancering van deze website maakte actualiteitenprogramma EenVandaag ook een reportage, waarbij cliënten zelf aangaven graag over het onderwerp te willen beslissen. 

Hersendood
Overigens wordt zowel in de website voor cliënten als in de publicatie voor zorgverleners het begrip hersendood niet uitgelegd, maar gesproken over 'donatie na overlijden'. Discutabel want bij het uitnemen van de organen, is iemand hersendood, maar nog niet overleden. De uitleg hierover ontbreekt nog in veel voorlichting over orgaandonatie. De transplantatiestichting maakte eerder wel een animatie hierover. Het onderwerp stond ook ter discussie in de documentaire ‘Leve de organen’ van Frans Bromet. |

Download de FAQ over de nieuwe donorwet voor zorgorganisaties (pdf)

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!