De nieuwe Wet zorg en dwang die op 1 januari 2020 ingaat, heeft grote consequenties voor het werken in de zorg. Het vergt een andere manier van werken. Ook aankomende zorgprofessionals moeten hierop voorbereid worden. In opdracht van belangenbehartiger LFB deden studenten van de Hogeschool Utrecht onderzoek hoe de wet onder de aandacht kan worden gebracht bij de studie HBO social work.
De studenten maakten een filmpje over hun bevindingen, waarin ze kort uitleggen wat de grootste verandering ten opzichte van de oude manier van werken is. Ze spraken hiervoor met ervaringsdeskundigen van de LFB. Ook leggen ze beknopt uit wat de wet inhoudt.
Nee tenzij
De Wet zorg en dwang gaat uit van het principe: nee, tenzij.... Dat wil zeggen: dwangmaatregelen horen niet thuis in de zorg, tenzij... Maar wat is onvrijwillige zorg eigenlijk? Daaronder vallen onder meer:
Voordat er inbreuk gemaakt mag worden op de vrijheid van de cliënt, moeten zorgprofessionals veel weloverwogen stappen ondernemen. Ze moeten meer in gesprek met de cliënt om te komen tot alternatieve zorg waar de cliënt het wel mee eens is. Dit vergt veel tijd en vraagt om een nieuwe manier van werken. De zorgprofessional moet dichter bij de belevingswereld van de cliënt komen.
Praten over ervaringen
Ook aankomende zorgprofessionals moeten worden voorbereid op deze nieuwe manier van werken in de zorg. Die leer je niet uit de studieboeken, maar wel door met mensen met een verstandelijke beperking te praten over hun ervaring met vrijheidsbeperking. Dat zouden ervaringsdeskundigen van de LFB kunnen zijn, zij zijn getraind om hun ervaringen over te brengen. Zij vertellen vanuit het cliëntperspectief. Zo krijgen toekomstige zorgprofessionals een koppeling tussen de stof uit de boeken en hoe het is in het werkveld. |
Bekijk het filmpje dat de studenten hierover hebben gemaakt.