Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Uitstel van betaling voor zorgorganisatie MEE-Noord

4 september 2024 Redactie Klik Geen reacties

Zorginstelling MEE Noord voor mensen met een verstandelijke of lichamelijke beperking, autisme of niet-aangeboren hersenletsel heeft uitstel van betaling aangevraagd. De organisatie heeft zo'n 3.000 cliënten en 100 medewerkers in Friesland en Groningen en is eerder ontstaan uit een fusie van MEE-organisaties in deze provincies.

Er zijn 10 regionale autonome MEE-organisaties, die onder de naam MEE NL op landelijk niveau met elkaar samenwerken. Het werkgebied van MEE Noord beperkt zich tot de provincies Friesland en Groningen. In 2018 fuseerden MEE Groningen en MEE Friesland nog met als doel om de kwaliteit van de zorg te verbeteren en efficiënter te werken.

Toch zijn er inmiddels financiële problemen ontstaan, volgens de bewindvoerder van MEE Noord omdat er te weinig opdrachtgevers zijn, zo bericht omroep Fryslan. De financiële buffer om dat te compenseren slinkt, daarom is de organisatie op zoek naar een geschikte overnamekandidaat.

De zorg gaat ondertussen door. De landelijke organisatie MEE benadrukt dat dit ook geen invloed heeft op de situatie van de andere MEE-organisaties.

Overheidsingrijpen bij financiële problemen
Als zorgaanbieders door falend beleid in financiële problemen komen of zelfs failliet gaan, hoeft de overheid deze instellingen niet overeind te houden, zo is eerder vastgelegd in een wet van destijds minister Edith Schippers van Volksgezondheid over het in stand houden van cruciale zorg. De overheid waarborgt wel dat de cliënten van de failliete instelling onmisbare zorg in hun eigen regio krijgen. In datzelfde wetsvoorstel uit 2013 was overigens ook een fusietoets vastgelegd, om financiële problemen door het fuseren van organisaties te voorkomen.  |

Lees ook:

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!