Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Vakbond Fnv: ‘Kwaliteit gehandicaptenzorg staat onder druk’

7 februari 2017 Door de redactie Geen reacties

Omdat er in de gehandicaptenzorg meer werk met minder mensen moet worden gedaan, blijft er minder tijd over voor persoonlijke aandacht en zorg voor de cliënten. Cliënten reageren hierdoor steeds agressiever op hun begeleiders, die zich daardoor minder veilig voelen op het werk. Vakbond Fnv beschrijft deze conclusies van een onderzoek onder zorgwerknemers.

Vakbond Fnv liet in aanloop naar de onderhandelingen voor een nieuwe Cao onderzoek doen naar of en hoe werknemers de werkdruk binnen de gehandicaptenzorg ervaren. 8 op de 10 medewerkers in de gehandicaptenzorg vindt dat de kwaliteit van de zorg in de organisatie onder druk staat, zo blijkt uit de barometer Gehandicaptenzorg die Totta Research in opdracht van de Fnv onder 3.310 werknemers hield.

De belangrijkste uitkomsten uit deze barometer:

  • Meer agressie 61% van de medewerkers heeft steeds vaker te maken met verbale agressie en 47% met fysieke agressie, waardoor een groot deel van de medewerkers zich niet altijd veilig voelt tijdens het werk. Degene die zich nooit of bijna nooit veilig voelen, geven vooral aan dat dit komt door het gedrag en de agressie van cliënten en slechts 40% geeft aan dat de organisatie goed optreedt bij gevaarlijke of agressiesituaties.
  • Fysiek zwaar werk Twee op de vijf medewerkers in de gehandicaptenzorg wil tot de pensioengerechtigde leeftijd blijven werken, maar slechts één op de vijf medewerkers denkt hier ook toe in staat te zijn. De overgrote meerderheid vindt dat oudere werknemers aangepaste voorwaarden moeten krijgen om hun werk goed vol te houden. Voorbeelden hiervan zijn het doen van minder fysiek werk, minder psychisch zwaar werk en het minder draaien van onregelmatige diensten.
  • Afname vaste contracten Bijna de helft van de werknemers ziet dat het aantal vaste contracten in het afgelopen jaar is afgenomen, terwijl het aantal tijdelijke contracten juist toeneemt. Vooral medewerkers ouder dan 45 jaar zien vaak dat het aantal vaste contracten afneemt. Daarnaast geeft een derde aan dat ook het aantal gebroken diensten toeneemt. Skalli: "Naast echte banen met vaste contracten en meer zekerheid, willen we ook afspraken over vermindering van gebroken diensten. Anders valt het werken in de gehandicaptenzorg niet meer te combineren met een privéleven."

Op maandag 6 februari starten de onderhandelingen voor een nieuwe cao Gehandicaptenzorg. Karim Skalli, bestuurder Fnv Zorg & Welzijn wil graag goede afspraken vastleggen in de nieuwe cao over een veilige werkomgeving met echte banen en aangepaste omstandigheden als de gezondheid van zorgmedewerkers hierom vraagt. “Van de zorgmedewerker wordt steeds meer gevraagd. Hij moet op meer verschillende locaties aan de slag, op meer momenten in de week beschikbaar zijn en met grotere groepen cliënten werken. Tel hierbij op dat hij vaak niet voldoende (gekwalificeerde) collega's om zich heen heeft en dat de doelgroep daarbij ook nog sterk verandert zonder dat hiervoor voldoende bijscholing is geweest. Je kan hierdoor wel raden waarom de zorgmedewerker zich steeds vaker afvraagt 'Hoe houd ik het nog vol?'”  |

Lees het samenvattende rapport van de
Barometer Gehandicaptenzorg (pdf) op de website van vakbond Fnv

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!