Naar aanleiding van het zwartboek 2014 over de gehandicaptenzorg, waarin hij veel schokkende meldingen las, heeft staatssecretaris Van Rijn van volksgezondheid de Tweede kamer een plan van aanpak voor de gehandicaptenzorg toegezegd. De Stichting Klokkenluiders verstandelijk gehandicapten heeft de Tweede kamer eind vorig jaar een zwartboek met meldingen aangeboden.
Kamerlid Pia Dijkstra (D66) somde tijdens een kamerdebateen aantal zaken uit het zwartboek op:
Snijdt door de ziel
"Dat snijdt door je ziel", vindt ook staatssecretaris Van Rijn. Hij neemt de klachten van de klokkenluiders "uitermate serieus." Toch wil hij ook benadrukken dat de gehandicaptensector actief bezig is met kwaliteitsverbetering. Hij wil voor en met de sector, en met de klokkenluiders een apart plan van aanpak voor de gehandicaptenzorg maken.
Onmachtgevoel
Als cliënten of hun ouders nergens met hun klacht terechtkunnen en steeds voor dichte deuren staan, moeten zij naar een onafhankelijke patiëntenautoriteit kunnen die bindende uitspraken doet. Dat stelde kamerlid Leijten (Sp) voor. Voor Van Dijk (Pvda) hoeft het niet per se een autoriteit te zijn, maar hij is het met Leijten eens dat er iets moet komen "om iets te doen aan het onmachtgevoel van mensen".
Potters (Vvd) wil er vooral voor zorgen dat bestaande loketten goed functioneren. Van Rijn wees op de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg, die nu voor behandeling in de Eerste kamer ligt. Hij wil eerst zien hoe de verbeteringen die daaruit voortvloeien in de praktijk werken.
Leren van het gevangeniswezen
Als oud-gevangenisdirecteur kijkt Van Toorenburg (Cda) met een andere blik naar de zorg. Zij constateerde tijdens het kamerdebat dat de gehandicaptenzorg veel van het gevangeniswezen kan leren. Het klachtrecht, de medezeggenschap en het onafhankelijk onderzoek in de gehandicaptenzorg kunnen stukken beter.
Vooral de handelwijze na het overlijden van een cliënt verdient volgens haar aandacht. De staatssecretaris zei dat hij graag van andere sectoren wil leren. Hij wil hierover met de inspectie in gesprek gaan. Van Toorenburg wees ook op de bejegening van cliënten: hoe worden vergissingen en fouten hersteld? Ook daarin kan de gehandicaptenzorg een voorbeeld nemen aan het gevangeniswezen.